Vest o tome kako je Kina pomoću prenosive laboratorije "Vatreno oko", koju je Peking donirao Beogradu, uzimala DNK Srba i dešifrovala genetske instrukcije sadržane u ćelijama ljudi, kako bi iz njih izvlačila informacije koje bi mogle da postanu moćno biološko oružje i ugroze čitav svet, uplašila je gotovo svakog čoveka na zemlji. Da stvar bude gora, istraživanja i tajni podaci koji su isplivali u javnost govore u prilog toga da Peking radi na strategiji za pokretanje biološkog rata. Evo i kako.

Naime, pre šest godina ažurirana verzija autoritativne publikacije vojne strategije Univerziteta nacionalne odbrane kojim upravlja narodnooslobodilačka kineska vojska dodala je odeljak o biološkom ratu koji naglašava važnost „specifičnih etničkih genetskih napada“ u budućem ratu – ideja koja se od tada ponavlja nekoliko kineskih vojnih naučnika, uglavnom u kontekstu odvraćanja.

Foto:Mao Siqian / Avalon / Profimedia

„To može biti precizan, ciljani napad koji uništava rasu, određenu grupu ljudi, ili određenu osobu. Njegova potencijalno ogromna ratna efikasnost može doneti ekstremnu paniku ljudskim bićima. Ima visok tehnološki sadržaj, nisku cenu i predstavlja veliku pretnju“, navodi se u autorkom tekstu koji je u martu 2020. godine napisao Kang Jaovu, vanredni profesor na prestižnom kineskom univerzitetu.

Ipak, da li genetika može postati osnova za buduće oružje ostaje predmet nagađanja. Mnogi stručnjaci veruju da biološko oružje koje bira mete na osnovu njihovog DNK sastava danas nije tehnički izvodljivo i možda neće biti mnogo godina, ili možda decenija, piše Vašington post.

Međutim, zaključak velike američke studije iz 2021. godine, koju su sproveli američki stručnjaci za oružje zaključila je da je interesovanje Pekinga za genetsko oružje delimično vođeno percepcijom Kine kao posebno ranjive u slučaju da njeni protivnici prvo razviju tehnologiju.

U poređenju sa drugim zemljama – a posebno sa Sjedinjenim Državama – stanovništvo Kine je uglavnom homogeno, i više od 90 odsto njenog stanovništva su etnički Han Kinezi.

Foto:BGI / Avalon / Profimedia

Autori „Naučne procene rizika od sistema genetskog oružja“ iz 2021. godine, koju je objavio Džejms Martin centar za studije o neproliferaciji u Montereju, Kalifornija, navode da se čini kako Kina prepoznaje sopstvenu ranjivost na genetsko ciljanje.

„Čini se da je Kina zabrinuta zbog mogućnosti formiranja genetskog oružja“, naveli su oni.

Zbog toga su zabrinuti američki zvaničnici i stručnjaci, koji navode da su kranje namere Kine potpuna nepoznanica. Za sada, kroz gomilanje velikih količina DNK podataka, Peking stvara sredstvo koje može koristiti u budućnosti — kao ekonomski resurs, ili možda na druge načine.

Ciljevi kompanija koje pribavljaju podatke kako kažu su uglavnom „ne nužno slučajno, usklađeni su sa nacionalnim i globalnim ciljevima Pekinga“.

Foto: Shi Zhongyu / Avalon / Profimedia

Kako je Beograd postao polazna tačka kineskog mračnog plana?

Kompanija koja je zadužena za ove prljave poslove, masovno prikupljanje informacija o nacionalnoj genetici i genomici BGI ima i te kako razvijene odnose sa Beogradom.

Naime, u Beograd je tokom aprila 2020. godine, stigao avion sa poklonom Narodne Republike Kine. Unutra je bio kineski izum nazvan „Vatreno oko“, sofisticirana prenosiva laboratorija koja je mogla da otkrije infekcije koronavirusom iz sićušnih genetskih fragmenata koje patogen ostavlja za sobom.

„Vatreno oko“ je bilo izvanredno ne samo u razbijanju genetskog koda za viruse, već i za ljude, sa mašinama koje mogu da dešifruju genetske instrukcije sadržane u ćelijama svake osobe na Zemlji.

(200421) — BELGRADE, April 21, 2020 () — Serbian Prime Minister Ana Brnabic (C) visits the Laboratory for Molecular Detection of Infectious Agents dubbed „Fire Eye“ in Belgrade, Serbia, on April 20, 2020.

Krajem 2021. godine, dok je pandemija i dalje besnila, srpski zvaničnici su objavili da rade sa kineskom kompanijom na pretvaranju laboratorije u stalni objekat sa planovima za prikupljanje i čuvanje čitavih genoma, ili genetskih nacrta, građana Srbije.

Reč je o laboratorijama Fire-Eie, koje se nalaze upravo u vlasništvu BGI grupe.

Srpski naučnici bili su oduševljeni ovim inovativnim izumom, a premijerka Ana Brnabić zahvalila se Kini zbog toga što je toj balkanskoj zemlji dala „najnapredniji institut za preciznu medicinu i genetiku u regionu“.

Šta je onda problem?

Ipak, kinesko „Vatreno oko“, koje je uglavnom poklonjeno ili prodato stranim zemljama tokom pandemije – privlači pažnju zapadnih obaveštajnih agencija usred rastuće zabrinutosti zbog kineskih namera.

Kina koronavirus Foto:Tanjug/Alessandro Bremec/LaPresse via AP

Neki analitičari vide velikodušnost Kine kao deo globalnog pokušaja da iskoriste novi izvori veoma vrednih podataka o ljudskoj DNK u zemljama širom sveta.

Taj napor prikupljanja, koji je u toku više od decenije, uključivao je kupovinu američkih genetičkih kompanija, kao i sofisticirane hakerske operacije, kako tvrde američki i zapadni obaveštajni zvaničnici.

Ipak, nedavno je dobio neočekivani podsticaj od pandemije koronavirusa, što je stvorilo mogućnosti kineskim kompanijama i institutima da distribuiraju mašine za sekvenciranje gena i izgrade partnerstva za genetička istraživanja na mestima gde je Peking ranije imao mali ili nikakav pristup.

Usred pandemije, laboratorije Fire-Eie bi se brzo širile na četiri kontinenta i više od 20 zemalja, od Kanade i Letonije do Saudijske Arabije, i od Etiopije i Južne Afrike do Australije. Nekoliko, poput beogradskog, sada funkcionišu kao stalni centri za genetsko testiranje.

Foto: Tanjug/Chinatopix Via AP

„Korona je samo predstavljala vrata za ulaz“, rekao je jedan viši analitičar američke obaveštajne službe koji pomno prati kineski biotehnološki sektor.

Na crnoj listi Amerike

Trebalo bi napomenuti i da je Pentagon je prošle godine zvanično naveo BGI kao jednu od nekoliko „kineskih vojnih kompanija“ koje posluju u Sjedinjenim Državama, a procena američkih obaveštajnih službi iz 2021. godine povezala je kompaniju sa globalnim naporima Pekinga da se dobije još više ljudske DNK, uključujući i iz Sjedinjenih Država.

Pročitajte još:

Američka vlada je takođe stavila na crnu listu kineske podružnice BGI-a zbog navodnog pomaganja u analizi genetskog materijala prikupljenog unutar Kine kako bi pomogla vladinim akcijama protiv etničkih i verskih manjina u zemlji.

Takođe, težnja Pekinga da počisti DNK širom planete povremeno je izazivala kontroverze, posebno nakon Rojtersove serije tekstova iz 2021. godine koji su otkrili sve opasne aspekte ovog projekta. Kineski akademici i vojni naučnici takođe su privukli pažnju debatom o izvodljivosti stvaranja biološkog oružja koje bi jednog dana moglo ciljati populacije na osnovu njihovih gena. Genetski zasnovano oružje stručnjaci smatraju dalekom perspektivom, u najboljem slučaju, a čini se da su neke rasprave podstaknute zvaničnom paranojom o tome da li Sjedinjene Države i druge zemlje istražuju takvo oružje.

Zvaničnici američke obaveštajne službe veruju da se globalni napor Kine uglavnom svodi na to da pobedi Zapad ekonomski, a ne vojno. Ne postoje javni dokazi da su kineske kompanije koristile strani DNK iz drugih razloga osim naučnih istraživanja.

BONUS VIDEO Epidemiolog objašnjava da li treba da se plašimo Eris, novog soja korona virusa zabeleženog u Vojvodini