Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Xinhua/Avalon.red / Avalon / Profimedia; Sharaf Maksumov/Shutterstock

"Kakva crna genetska ispitivanja", tako se u jednu rečenicu može sažeti odgovor direktora Kliničkog centra Srbije Milike Ašanina na pisanje renomiranog "Vašington Posta", koji tvrdi da se u laboratoriji "Vatreno oko", koja je u sprezi sa Kinom otvorena u glavnom srpskom medicinskom centru, radi i na razbijanju genetskog koda.

‘Vatreno oko’ je bilo izvanredno ne samo u razbijanju genetskog koda za viruse, već i za ljude, sa mašinama koje mogu da dešifruju genetske instrukcije sadržane u ćelijama svake osobe na Zemlji“, piše čuveni mediji iz SAD.

„Korona se prati u Vatrenom oku, to je strateško mesto. Kakva crna genetska ispitivanja, o čemu pričate“, kratko je poručio Milika Ašanin direktor Kliničkog centra Srbije, u okviru kojeg je otvorena laboratorija „Vatreno Oko.

Ašanin tako uz odsečno ne, opovrgava navode da je Kina „izvukla“ biološke podatke miliona ljudi i da je korona zapravo bila samo samo „vrata za ulaz“.

Ipak, u izjavi za Nova.rs, jedan od zaposlenih u leboratoriji u Beogradu, koji je insistirao na anonimnosti, ne pominje  genetska istraživanja, ali ne poriče da se u „Vatrenom oku“ otišlo dalje od korone.

“Radimo neprestano. Naš rad nema veze samo sa pandemijom i kovidom, pa to ne znači da ako je manje zaraženih ili pandemija prestane, da i mi stajemo sa poslom. Nismo prestajali da radimo testiranja i kovid ispitivanja, ali pored tog virusa radimo i mnogo drugih ispitivanja i testova, koji nemaju veze sa koronom”, kaže za Nova.rs jedan od zapolenih, koji nije precizirao na šta se “druga ispitivanja I testiranja” odnose.

Poklon iz Kine – oko koje vidi svakog đavola i duha

Foto: N1

Laboratorija Vatreno, u okviru Kliničkog centra Srbije otvorena je 20. arila, u prisustvu najviših zvaničnika, bila je i premijerka Ana Brnabić. Tada je najavljivano da će ona raditi 2.000 testova dnevno.

Tada su se čuli i hvalospevi na račun brzine izgradnje radova koji su trajali manje od mesec dana, pa je sve završeno u rekordnom roku.

Laboratorija je u Srbiju stigla kao poklon kineskog Instituta BGI. Naziv laboratorije potiče iz kineskog mita u kome “vatreno oko“ može da vidi svakog duha i đavola. Pored Beograda, laboratorija „Vatreno oko“ otvorena je i u Nišu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare