Riši Sunak i Liz Tras Foto:EPA-EFE/NEIL HALL/Marcin Nowak / Shutterstock Editorial / Profimedia

Debate za naslednika Borisa Džonsona na čelu Konzervativne partije, a samim tim i britanske vlade u toku su praktično od kako je Džonson podneo ostavku na te funkcije. U drugi krug prošlo je osam kandidata, od kojih se dva imena posebno izdvajaju. U pitanju su bivši ministar finansija Riši Sunak i aktuelna ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Osam konzervativaca bori se da nasledi Borisa Džonsona na mestu lidera Konzervativne stranke i britanskog premijera. Oni su osvojili dovoljno nominacija svojih kolega i tako prošli prvi krug glasanja. Među njima su Riši Sunak, Liz Tras, Nadim Zahavi, Tom Tugendat, Kemi Badenoč, Peni Mordaunt, Džeremi Hant i Suela Brejverman.

Ipak, Sunak i Tras su imena najpoznatija javnosti, upravo kao ministri u Džonsonovoj vladi.

Upravo je Sunak u drugom krugu dobio najviše glasova članova Konzervativne partije, a konačni rezultat biće poznat nakon velikog kongresa stranke u septembru.

Riši Sunak i Liz Tras Foto:EPA-EFE/JONATHAN HORDLE / ITV

Ministar i afere

Iako prognoze pokazuju da je Sunak najbliži premijerskoj funkciji i prvi je podneo ostavku u Džonsonovoj vladi zbog „nestručnosti“ sada već bivšeg premijera, i njegov mandat obeležila je afera.

Naime, Sunak je sa Džonsonom kažnjen zbog kršenja epidemioloških mera za vreme strogog karantina u Velikoj Britaniji.

Tadašnji ministar finansija prisustvovao je proslavama u Dauning stritu 10 u mesecima kada je zemlje bila u strogom lokdaunu zbog pandemijev virusa korona.

Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Saveznici Borisa Džonsona sada ga optužuju za izdaju jer je izazvao pad premijera, samim tim i vlade. Ipak, on je obećao da neće smanjiti poreze sve dok inflacija ne bude pod kontrolom, čime je obezbedio glasove dela konzervativaca.

Kritičari su, pak, zabrinuti zbog lične imovine potencijalnog premijera. Jedan deo britanskih poslanika, ali i javnosti smatra da Sunak ne može da razume troškove života običnih Britanaca koji se suočavaju sa rastućom inflacijom i skokom cena.
Britanski „Independent“ ranije je pisao da je Sunak korisnik fondova poreskih utočišta na Britanskim Devičnaskim ostrvima i Kajmanskim ostrvima 2020. godine, ali je njegov portparol negirao ove tvrdnje.

Riši Sunak i Boris Džonson Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

U slučaju da pobedi na glasanju unutar partije, Sunak će postati prvi britanski premijer indijskog porekla.

Nova „čelična dama“ britanske politike

Glavni takmac Sunaku je još uvek aktuelna ministarka spoljnih poslova Liz Tras, koju mediji nazivaju novom „čeličnom lejdi“.

Liz Tras Liz Truss
Liz Tras Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Pažnju javnosti privukla je oštrim kursem spoljne politike, što se od nje na početku nije očekivalo. Ipak, ona je proreklih meseci postala jedan od najvećih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina i invazije na Ukrajinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Više puta je isticala da je Ukrajini potrebno još oružja, a Rusiji dodatne sankcije, sve u cilju zaustavljanja Kremlja u „namerama da uništi Ukrajinu“.

Ona se sada zalaže za istu stopu poreza na zarade i u privredi i smatra da je Sunak podigao poreze na najviši nivo u poslednjih 70 godina.

„Povećanje poreza u ovom trenutku ugušilo bi ekonomski rast“, navela je ona u debati sa bivšim minstrom finansija.

Iako je u početku bila protiv izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, u toku kampanje je promenila mišljenje. Tada je ocenila da Bregzit pruža priliku da se stvari promene iz korena.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar