Milorad Dodik i Zoran Milanović Foto:TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nakon tvrdnje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da nije bio informisan o dolasku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na Hvar i susretu sa predsednikom Zoranom Milanovićem, šef hrvatske države našao se na udaru ministra odbrane i HDZ-a, iako je iz njegovog kabineta ranije saopšteno da je o svemu bio informisan MUP i da su sve procedure ispoštovane.

Plenković je juče tvrdio da nije znao za Dodikov dolazak na Hvar i da ni MUP nije imao informaciju o tome „na način na koji bi to bilo normalno“ i novinarima poručio da imaju puno pravo da sve to ispitaju, a opoziciju pozvao da traži detaljno izjašnjenje Milanovića.

Andrej Plenković Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kancelarija hrvatskog predsednika saopštila je da je MUP bio obavešten o dolasku Dodika na Hvar, gde su imali radni susret, uz poruku da Plenković „bezobrazno manipuliše“.

Dodik i Milanović sastali su se u utorak na Hvaru, a iz Kabineta hrvatskog predsednika je saopšteno da su razgovarali o aktualnoj situaciji u BiH i odnosima te države sa Hrvatskom, posebno o potrebi uspostavljanja funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će, kako se navodi, obezbediti ravnopravno učešće legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

Milorad Dodik Foto:TANJUG/ JADRANAKA ILIĆ

Oglasio se tim povodom sinoć i ministar odbrane Mario Banožić tvrdnjom da nije bio informisan o dolasku Dodika na sastanak sa Milanovićem i optužio šefa države da je taj susret hteo da „zataška od javnosti“.

„Diplomatska nota je trebalo da bude upućena Ministarstvu spoljnih poslova, na osnovu koje bi Ministarstvo odbrane dalo svoje mišljenje. Na taj način bi i ostala tela bila upućena što ovde nije bio slučaj“, rekao je Banožić za Dnevnik hrvatske Nove tv.

Zoran Milanović Foto:Karl Schoendorfer / Shutterstock Editorial / Profimedia

To što je iz Kabineta Milanovića saopšteno da je MUP postupio po proceduri, obezbedio i sproveo graničnu kontrolu prilikom dolaska Dodika u Hrvatsku, budući da je dolazio iz BiH koja nije članica Šengena, Banožić smatra nedovoljnim.

„Htela se zadovoljiti neka procedura, a sve vodi ka tome da je hteo ovaj susret da zataška od javnosti. Činjenica da je ovo samo još jedan oblik nepoštovanja institucija Hrvatske, ali i svih onih koji bi trebalo kvalitetno da obavljaju svoje zadatke“, naveo je Banožić.

U istom tonu na susret Milanovića i Dodika na Hvaru reagovali su sinoć i iz HDZ-a, uz optužbe da predsednik države, kako navode, „bezobraznim lažima prikriva vlastitu sramotu s dovođenjem Dodika na Hvar mimo procedure“.

Pročitajte još...

„Umesto da javnosti objasni zašto je potajno, kriomice i bez redovne najave diplomatskim putem na Hvar doveo predsednika RS Milorada Dodika, Milanović nastavlja seriju bezobraznih laži i obmana“, saopšteno je iz HDZ na Fejsbuku.

Navode, između ostalog, da je „predsednik pre tri sedmice održao dramatičnu i vanrednu blesimetar-poslanicu, a da niko nije shvatio zbog čega, pa je sazvao i vanrednu sednicu Sabora i potom helikopterom pobegao na Hvar, sada ulovljen kako potajno, bez obaveštenja medijima i javnosti, organizuje i dogovara dolazak Milorada Dodika na Hvar, i to helikopterom MUP-a Srbije“.

BONUS VIDEO Dodik čeka najnovije odluke Šmita: Da li zapad smenjuje predsednika Republike Srpske?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar