Mrki medved Foto: Shutterstock

Lovci su u Severnoj Makedoniji spasli čoveka koga je napao medved, saopštio je danas državni Centar za upravljane krizama.

Na Fejsbuku je objavljeno da je u ponedeljak medved između sela Plašnica i Oraoec u opština Makedonski Brod napao čoveka koga su spasli lovci koji su lovili u blizini. Kada su čuli pozive u pomoć, lovci su ispalili nekoliko hitaca u vazduh zbog čega je medved pobegao i potom našli preplašenog povređenog čoveka.

Sela Plasnica i Oraoec, na čijem je području došlo do napada, udaljena su 70 kilometara od Nacionalnog parka (NP) „Mavrovo“, odakle su medvedi nedavno počeli da silaze u naselja u potrazi za hranom.

Zbog povećanog prisustva mrkih medveda Opština Mavrovo i Rostuše je krajem septembra tražila od Vlade Severne Makedonije da proglasi krizno stanje u tom planinskom području uz granicu s Albanijom.

Tada je rečeno da bi u NP „Mavrovo“ trebalo da je oko 70 medveda, ali se nezvanično procenjuje da ih je mmnogoo više – 130 do 160.

Vlada je tada dala rok od tri meseca ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i životne sredine da dostave moguće lokacije na koje bi medvedi mogli da se presele, a za koordinaciju te aktivnosti je zadužen direktor Centra za upravljane krizama Stojanče Angelov.

Vlada je donela i preventivne mere koje bi trebalo da smanje prisustvo medveda na području opštine Mavrovo i Rostuše: odnošenje smeća uz naselja i okoline, kontrola svih objekata u kojima se drže hrana, stoka ili pčele i postavjanje oko njih ograda pod električnim naponom i da se mesta za za odlaganje komunalnog otpada zatvore metalnom ogradom.

***

BONUS VIDEO: Medved uništio pčelinjake u prijepoljskom kraju 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar