Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kada je novinarka Marina Ovsjanikova upala u studio dok su se emitovale večernje vesti na ruskom državnom Kanalu 1, osuđujući rat u Ukrajini i propagandu oko njega, malo ko je znao koliko se ruskih novinara i popularnih voditelja protivi ruskoj invaziji i koliko ih je već dalo otkaze zbog ponašanja svoje zemlje. Kako navodi BBC, na strogo kontrolisanoj ruskoj televiziji postoji "pobuna".

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se zahvalio novinarki, apelujući na sve koji rade za, kako to naziva, ruski propagandni sistem da daju otkaze. Svaki novinar koji radi, u takozvanoj četvrtoj grani vlasti, rizikuje sankcije i međunarodni tribunal zbog „opravdavanja ratnih zločina“, upozorio je on.

Neki od najvećih pristalica ruskog predsednika Vladimira Putina na ruskoj državnoj televiziji već su se suočili sa sankcijama, uključujući Vladimira Solovjeva koji vodi tok-šou na najvećem ruskom kanalu Rusija 1 i Margaritu Simonjan koja je optužila svakog ko se stidi što je Rus u ovom trenutku da nije zaista pravi Rus, prenosi BBC.

Ruski državni kanali moraju da prate liniju koju zagovara Kremlj, a evo ko je sve dao otkaz na televiziji kao odgovor na rat? Nekoliko sati nakon protesta Marine Ovsjanikove na malim ekranima, izašla su na videlo tri otkaza.

Koleginica sa Kanala 1 Žana Agalakova dala je otkaz na poziciji dopisnika za Evropu, dok su dva novinara napustila rivalsku televiziju NTV. Lilija Gildejeva radila je na kanalu kao voditeljka od 2006. godine, a Vadim Glusker je na NTV-u bio skoro 30 godina.

Kruže glasine da su novinari takođe krenuli masovno da odlaze i sa državne ruske TV grupe VGTRK. Novinar Roman Super rekao je da ljudi masovno napuštaju „Vesti“, iako to nije potvrđeno. Međutim, poznati tv voditelj Sergej Brilev demantovao je navode da je dao otkaz, ističući kako je bio na službenom putu više od nedelju dana.

Marija Baronova je dala otkaz na kanalu RT. Bivša urednica na RT rekla je BBC novinaru Stivu Rozenbergu ovog meseca da je Putin već uništio reputaciju Rusije i da je ekonomija mrtva. Brojni drugi novinari RT su takođe dali otkaze, uključujući i novinare koji nisu Rusi.

Bivša dopisnica iz Londona Šadija Edvards-Dašti najavila je svoj otkaz na dan kada je Rusija napala Ukrajinu bez navođenja razloga. Moskovski novinar Džoni Tikl dao je otkaz istog dana, govoreći da je to „u svetlu nedavnih događaja“.

Francuski voditelj RT-a Fredirik Tadej rekao je da napušta svoju emisiju jer je Francuska u otvorenom sukobu sa Rusijom i da ne može da nastavi da vodi svoj program „Zabranjeno zabraniti“ iz lojalnosti prema svojoj zemlji.

Nekoliko dana kasnije, EU je saopštila da zabranjuje RT, kao i one iz Sputnjikovog izdanja zbog njihove „kampanje dezinformacija, manipulacije informacijama i izvrtanja činjenica“.

Ruska državna novinaska agencija Ruptli sa sedištem u Nemačkoj, takođe se suočila sa nizom otkaza svojih novinara, prenosi Rojters.

Ruski mediji koji su nisu bliski Kremlju bili su izloženi uzastopnim napadima godinama unazad, tako da mnogi novinari koji su radili pod stalnom pretnjom da će izgubiti sredstva za život u nezavisnim medijima, neće biti impresionirani trenutnim brojem otkaza. Neki su etiketirani i kao strani agenti što je svojstveno sovjetskoj eri.

Dožd (TV Rain) koji je 2014. godine isključen sa mejnstrim TV-a, morao je da obustavi svoje onlajn emitovanje zbog invazije na Ukrajinu, a jedan broj njegovih novinara napustio je Rusiju zbog svoje bezbednosti.

Radio „Eho Moskva“ je takođe ugašen zbog novog ruskog zakona o takozvanim lažnim informacijama. BBC na ruskom jeziku je među brojnim zapadnim medijima koji su zabranjeni, dok su novinari koji rade za letonsku „Meduzu“ proterani iz Rusije.

Nisu samo novinari nestali sa ruske državne televzije. Jedna od najvećih voditelja tok šoua u Rusiji, Ivan Urgant, napravio je pauzu u emisiji „Večernji urgant“ u udarnom terminu na drugom najvećem ruskom kanalu, na istoj stranici kao i Marija Ovsjanikova.

On je na rat reagovao tako što je na svom Instagram nalogu postavi crni kvadrat uz jednostanu poruku: „Strah i bol. Ne ratu“. Od tada je poručio svojim pratiocima da ne paniče, da je uzeo odmor i da će se uskoro vratiti.

Ukrajina rat Kijev
Ukrajina Kijev pogođena stambena zgrada, evakuacija stanara Foto:Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Slavni par broj jedan u Rusiji Ala Pugačeva i Maksim Galkin su među brojnim ličnostima iz šoubiznisa koje su takođe otišli na odmor. Galkin je na Instagramu rekao: „Ne može biti opravdanja za rat! Ne ratu“.

BONUS VIDEO: U Lavovu ponovo otvoren bunker iz Drugog svetskog rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare