Foto: JAM STA ROSA / AFP / Profimedia

Desetine muškaraca s krunama od trnja na glavama i tkaninom koja im prekriva lice, bosi prolaze ulicama malog grada i usput se bičuju po leđima štapovima od bambusa.

Krv im curi niz leđa, natapa pantalone i prska po promatračima koji stoje uz ivicu puta.

Neki od muškaraca hotice padaju na tlo kako bi mogli dodatno da ih tuku komadima drveta.

Foto: Ted ALJIBE / AFP / Profimedia

Kad im krv prestane liptati iz otvorenih rana, kožu im probijaju žiletima ili komadima stakla pričvršćenim na drvene štapove, piše Dejli mejl.

„Radim ovo za svoju porodicu da bi bila zdrava“, kaže Daren Pascual (31) nakon bičevanja koje je samo uvod u glavni događaj.

„Samo morate moliti i onda nećete osjećati bol“, rekao je on, prenosi Jutarnji list.

Foto: Ted ALJIBE / AFP / Profimedia

U poslednjem činu ove predstave, trojicu muškaraca glumci odeveni kao rimski vojnici odvode na uzvisinu na kojoj dvojicu od njih vezuju za veliki drveni krst.

Ove godine je čast da glumi Isusa Krista pripala Vilfredu Salvadoru, onižem, žilavom ribaru. Njega zaista prikicavaju za krst koji, potom, uspravljaju. Oko glave mu zuji dron koji snima čitavu scenu, a uokolo su turisti koji takođe slikaju i snimaju čitav događaj.

Nakon nekoliko minuta ga spuštaju ga na zemlju. Zatim ga na nosilima odnose u medicinski šator na pregled, pre nego što će ga pustiti da ode kući.

Foto: Ted ALJIBE / AFP / Profimedia

„Bog mi daje fizičku snagu za razliku od drugih koji to ne mogu podneti“, kaže Salvador (66) koji je prvi put počeo da učestvuje u ovim raspećima pre 15 godina nakon što je doživeo psihički slom.

„Ovo što radim, moj je izbor. Zahvaljujem Bogu što mi je podario drugi život“, dodao je.

Tradicija stara decenijama

Ovaj spektakl se po selima oko San Fernanda na Filipinima izvodi već decenijama, iako je tradicija bila nakratko stopirana tokom pandemije.

Foto: JAM STA ROSA / AFP / Profimedia

Zdravstveni radnici upozoravaju učesnike da rizikuju obolenja od tetanusa i drugih infekcija.

„Više je nego jasno da je raspeće Krista i više nego dovoljno da se čovečanstvo spasi od greha“, kaže velečasni Jerome Secilano, sekretar kabineta za odnose s javnošću Katoličke biskupske konferencije Filipina.

„Ako želiš da ti gresi budu oprošteni, idi na ispovedanje“, rekao je.

Foto: REUTERS/Al Drago

Ova tradicija vuče korene iz predstave o Isusu Kristu koju je 1950-ih napisao lokalni autor. To je dovelo do prvog raspeća 1962.

Otada se običaj pretvorio u vizualno jako efektan religijski festival koji u tu izrazito katoličku zemlju svake godine privlači hiljade turista.

Raspeća se uglavnom odvijaju u pokrajini Pampanga.

Ruben Enaje (62), koji je tokom godina raspet na krst više od 30 puta, kaže kako će se vratiti i iduće godine ako ga posluži zdravlje.

Foto: REUTERS/Eloisa Lopez

„Osjećam se dobro, moje su brige otišle, baš kao i moji strahovi“, kaže Enaje čije su ruke i noge prekrivene zavojima nakon što je glumio Isusa Krista u selu San Pedro.

PROČITAJTE JOŠ:

Događaj svake godine dolazi videti mnogo stranih turista.

Jedan od njih je i Milan Dostal (43) iz Češke.

„Za mene je ovo izuzetno iskustvo i prilika da vidim doista jedinstvenu tradiciju. Poštujem to, vrlo sam otvorenog uma“, kaže Dostal.

BONUS VIDEO: Putin ostao bez aplauza nakon govora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar