Foto:shutterstock;ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia; BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia; EPA EFE Andrej Cukic

Novi incidenti na severu Kosova i Metohije naveli su srpsku vlast na ideju o vraćanju 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na područje KiM. Najpre su se premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozvali na član 4 Rezolucije 1244 i član 6 Aneksa 2. Nakon njih, u subotu uveče na konferenciji za medije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija zatražiti od Kfora da se vrate vojska i policija. Sagovornici novina "Nova" kažu da ova mogućnost postoji, uz jedno veliko “ali”...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija podneti zahtev da se srpske snage vrate na Kosovo, ali da nema iluzije da će to Kfor prihvatiti.

Foto: Video/FoNet

„Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju vojske i policiji Republike Srbije biti dopušteno da se vrati na Kosovo radi obavljanja određenih funkcija kako bi obavljao funkcije kako su navedene u Aneksu 2. Do danas sa Kforom nisu vođeni razgovori o povratku tih pripadnika. Ali ja nemam iluziju i znam da će taj zahtev da odbiju“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je komentarišući aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji rekla da nas je Aljbin Kurti vratio ne u 19. već u 18. vek.

Ana Brnabić Foto: Printscreen/Tv Pink

“Sve što on radi je opasnost, ne samo za Srbe, već za Albance i za čitavu Evropu. Kurti nas je doveo na samu ivicu rata. Imamov jedno potpuno ignorantsko ponašaje partnera. KFOR i Euleks ne rade svoj posao, oni ne štite Srbe na Kosovu i Metohiji. Mi sada već svakodnevno vidimo kršenje Kumanovskog i Briselskog sporazuma. Veoma smo blizu tome da prema rezoluciji 1244 zatražimo povratak naših snaga na teritoiju Kosova i Metohije“, rekla Brnabić i praktično ponovila ono što je dan ranije nagovestio direktor Kancelarije za Kim Petar Petković.

Petar Petković Foto: Printscreen/RTS

On je izjavio da je na sever Kosova u četvrtak predveče ušlo 300 do 350 pripadnika kosovske policije, uključujući pripadnike specijalne jedinice. Petković je optužio kosovskog premijera da je nastavio sa „protivpravnim i nasilnim akcijama“ u cilju okupacije severa Kosova. Najavio je i da će Beograd zbog svega toga „razmotriti povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije, onako kako to predviđa Rezolucija 1244, posebno član 4 ove rezolucije, kao i član 6 aneksa 2.

Šta piše u Rezoluciji

Član 4 Rezolucije 1244 UN potvrđuje da će dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom 2.

U Aneksu 2 piše da se to može desiti samo u sledećim slučajevima:

“Kao veza sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom, za obeležavanje/čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine i održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima”.

Profesor međunarodnog prava Pravnog fakulteta u penziji Milenko Kreća za novine “Nova” kaže da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i član 6 Aneksa 2 daju pravni osnov za povratak do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM.

“Ali, da bi se relevantne odredbe Rezolucije i Aneksa realizovale neophodan je politički dogovor Srbije i nadležnih međunarodnih aktera”, navodi Kreća.

To bi, zapravo, trebalo da znači saglasnost komandanta KFOR.

Prvo da testiramo, pa da kažemo da je nemoguće

Iako zvuči neverovatno da bi Srbija mogla da dobije saglasnost KFOR, a to zapravo znači NATO, politikolog Cvijetin Milivojević za Novu kaže da ništa nije nemoguće.

Cvijetin Milivojević Foto:FoNet/Milica Vučković

“Meni nije jasno zašto od potpisivanja Briselskog sporazuma nijedna naša delegacija nije kandidovala ovu temu. Nije mi poznato da jeste. I uvek je obrazloženje bilo da nam to ne bi dozvolili. Ali, kako vi znate šta bi bilo? Da bi tretirali nešto kao nemoguće, morali bi prvo to da istestiramo”, kaže Milivojević.

Kako dalje navodi, vlast je u mnogo čemu imala propuste, pa evo i po ovom pitanju.

“A da li je moguće vratiti naših 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga? Mislim da je moguće, jer konačnu odluku ne donosi komandant KFOR kao što se često navodi. On odlučuje o tehničkim stvarima, konačna odluka je zapravo na Savetu bezbednosti UN. Samo mislim da se do saglasnosti pre moglo doći u mirnim uslovima, pa da naše bezbednosne snage budu oko svih manastira, u enklavama, pa i u Velikoj Hoči, gde je sad bilo incidenata”, zaključuje Milivojević.

Sve ovo izazvano je čitavom niza incidenata na severu KiM, a poslednji podrazumeva događaje od četvrtka uveče kada je više od 200 naoružanih pripadnika kosovske policije, u pratnji oklopnih vozila, ušlo iz Južne u Severnu Mitrovicu.

Foto: Nova.rs

Kako je javio reporter Kosovo onlajn, policajci su se rasporedili po obodu grada i blokirali čitavu Severnu Mitrovicu. Bacili su i dve šok bombe, a prema njihovim rečima, došli su da bi osigurali bezbednost.

Zabeležen je i jedan incident, kada je pucano na redovnu patrolu u mesto Srbovac, u blizini opštine Zvečan. Tom prilikom lakše je povređen jedan policajac, dok je automobil vidno oštećen.

U kasnim večernjim pripadnici kosovske policije su se povukli, da bi sutradan u manjem broju ponovo bili raspoređeni na istim mestima.

BONUS VIDEO: Kosovski specijalci raspoređeni na ulicama Severne Mitrovice