Mejn pucnjava Foto:Tanjug/Androscoggin County Sheriff's Office via AP

Osumnjičeni za pokolj u američkoj saveznoj državi Mejn bio je među najboljim strelcima u svojoj rezervnoj vojnoj jedinici, rekao je njegov bivši kolega iz vojske za CNN.

Robert Kard, za kojim policija traga u vezi s ubistvom najmanje 18 ljudi u Luistonu prethodno je prijavio probleme s mentalnim zdravljem i čuo je glasove pa je pretio da će pucati na bazu Nacionalne garde u državi, rekli su CNN-u policijski izvori iz Mejna.

Zvaničnici su takođe rekli da je Kard navodno bio u ustanovi za mentalno zdravlje dva nedelje tokom leta, prenosi Index.hr.

Kliford Stives iz Masačusetsa rekao je za CNN da je poznavao Karda dok su zajedno služili u rezervistima, počevši od ranih 2000-ih do pre desetak godina. Rekao je da nikada nije svedočio zabrinjavajućem ponašanju.

Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

„Bio je vrlo tih“

“Bio je jako fin dečko – vrlo tih. Nikada nije preterano koristio svoj autoritet niti je bio zao ili grub prema drugim vojnicima”, rekao je Stives i dodao: „Ovo što se dogodilo je stvarno uznemirujuće.“

Stives je rekao da su njih dvojica zajedno služila širom zemlje, uključujući države Viskonsin, Džordžiju i Njujork. Rekao je da se oseća kao da je „odrastao“ s Kardom jer su kao mladići otišli u vojsku i zajedno trenirali.

PROČITAJTE JOŠ:

Stives je rekao da, iako je „agresivno vođstvo bilo vrlo cijenjeno“ u vojsci, Kard se isticao kao „racionalna osoba puna razumevanja“ koja se „vodila poštovanjem, a ne strahom“.

„Bilo mu je prijatno u šumi“

Stives je rekao da Kard nikada nije video borbu, ali je prošao opsežnu obuku, uključujući obuku za vatreno oružje i kopnenu navigaciju, „pa bi mu bilo vrlo ugodno u šumi.“

Karda je opisao kao „tip osobe koja nema problema u prirodi“ i veštog strelca koji je bio jedan od najboljih u svojoj jedinici.

Još jedan bivši pripadnik rezervnog vojnog sastava koji je služio s Kardom takođe ga je opisao kao „finog momka“ koji „nikada nije imao problema ni s kim“. Rezervista, koji je zbog osetljivosti situacije tražio anonimnost, ne seća se da je Kard pokazivao bilo kakvo nasilničko ponašanje.

BONUS VIDEO: Masakr u Mejnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar