Banane, banana, kutije, pošiljka
Ilustracija: Shutterstock

Radnici crnogorskog marketa "Voli" pronašli su značajnu količinu "sumnjive supstance" među pošiljkom banana koja je stigla u taj objekat. Međutim, carinici su 11. januara detektovali pošiljku u Luci Bar i obavestili Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Upravu policije, ali su dobili instrukcije da propuste pošiljku, kako bi se utvrdilo kuda pošiljka ide.

Carinici su dobili instrukcije da propuste pošiljku, kako bi tok isporuke, ali i potencijalni distributeri bili otkriveni. Banane su utovarene u kamione trgovinske kompanijie „Voli“, odakle su transportovane do magacina. Radnici su primetili „sumnjive supstance“ u kutijama sa bananama i o tome obavestili policiju.

Na pakovanjima skupocenog belog praha ispisane su oznake „S.R.B.“ i „R.S.B.“.

Ilustracija Foto:Valery HACHE / AFP / Profimedia

Pošiljka banana u barsku luku uplovila je 2. januara. Kontingent je naručen preko kompanije crnogorskog državljanina koji godinama živi i posluje u Sloveniji, objavile su podgoričke „Vijesti“ nakon što je ministar potvrdio da se radi o kokainu.

Iz Uprave policije nije objašnjeno kada su saznali za sumnjivu pošiljku, niti da li su čekali da ih neko distribuira dalje od magacina trgovinskog lanca.

luka Bar Foto:shutterstock

Sumnjive isporuke

Pronađena pošiljka droge nije prva koja je završila u bananama namenjenim kompaniji „Voli“. Brodom iz Ekvadora 2018. godine je dopremljen kontejner koji je sadržao oko 30 kilograma kokaima, a reč je o kontejneru kompanije “Maersk”.

Banane se obično tovare u luci Gvajakil, a “Maersk” je transportna kompanija koja ih razvozi po svetu. Iz vrha Uprave policije tada su nezvanično saopštili da je uvoznik te isporuke kokaina „Voli“, dok iz kompanije tvrde da u njihovoj isporuci banana nije bilo opojnih supstanci.

Zvaničnici policije i tužilaštva nikada nisu komentarisali ovaj slučaj, te do danas nije jasno u čijoj isporuci je tada pronađeno 30 kilograma kokaina.

Dragan Bokan Foto: Boris Pejović/Vijseti.me

Bokan tražio provere

Vlasnik kompanije “Voli” Dragan Bokan se prethodnih meseci više puta obraćao Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi carina sa molbom da se sve pošiljke za njegovu kompaniju pomno proveravaju. Ovaj potez usledio je nakon sumnjive isporuke 2018. godine, koja nije u potpunosti rasvetljena.

Bokan je objašnjavao da ne želi da ga mediji optužuju da švercuje kokain, dok pojedini mediji tvrde da je nudio da pomogne kupovinu skenera kako bi se kontrolisalo sve što uvozi.

Iz kompanije „Voli“ svakodnevno su stizali dopisi Upravi policije, u kojima se insistira da carinici najstrože pregledaju sve što se uvozi za pomenutu kompaniju, prenele su podgoričke „Vijesti“.

POGLEDAJTE JOŠ:

SDT: Uskoro hapšenja

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) potvrđeno je medijima da se očekuju hapšenja povezanih sa švercom više stotina kilograma kokaina.

Glavni tužilac Milivoje Katnić nije se zvanično oglasio o novoj pošiljci kokaina, ali je njegova kancelarija najavila brze akcije protiv onih koji su kršili zakone Crne Gore.

Premijer te zemlje Zdravko Krivokapić u avgustu prošle godine istakao je da su banane i kokain jedan od dugogodišnjih problema, kojim će se Vlada ozbiljno pozabaviti.

BONUS VIDEO Zaplena 750 kg marihuane u Nišu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare