Viktor But Foto: REUTERS/Damir Sagolj

Ruski trgovac oružjem Viktor Anatoljevič But zatvoren u SAD, koga su one danas razmenile za američku košarkašicu Britni Grajner, zatvorenu u Rusiji, poznat je u inostranstvu kao "Trgovac smrću" koji je podsticao neke od najgorih sukoba na svetu.

U Rusiji ga, međutim, vide kao biznismena koji je nepravedno zatvoren tokom „preterano agresivne iznenadne američke operacije“ hapšenja.

Nikolas Kejdž ga glumi u filmu „Gospodar rata“ iz 2005. godine koji je inspirisan Butom, bivšim oficirom sovjetskih vazduhoplovnih snaga koji je slavu stekao navodno snabdevajući oružjem građanske ratove u Južnoj Americi, Bliskom istoku i Africi.

Među njegovim „klijentima“ su bili Čarls Tejlor iz Liberije, dugogodišnji libijski lider Moamer Gadafi i obe strane u građanskom ratu u Angoli.

Sjedinjene Američke Države i Rusija izvršile su danas razmenu zatvorenika – košarkaške zvezde Grajner i ruskog trgovca oružjem Buta.

Rusija je godinama zahtevala od SAD oslobađanje Buta (55), osuđenog na 25 godina zatvora pod optužbom za terorizam.

Tužioci su tada rekli da je spreman da proda oružja za 20 miliona dolara, uključujući rakete zemlja-vazduh za obaranje američkih helikoptera, a kada su to izneli na izricanju presude 2012, But je uzviknuo: „To je laž!“.

But je uporno tvrdio da je nevin, opisujući sebe kao legitimnog biznismena koji nije prodavao oružje.

Butov slučaj se uklopio u narativ Moskve da Vašington nastoji da klimavim optužbama tereti, zarobi i ugnjetava nevine Ruse: „Od bulog slučaja But, razvio se pravi ‘lov’ Amerikanaca na ruske građane širom sveta“, pisao je prošle godine vladin list „Rosijska gazeta“.

Rusija je njegov slučaj predstavljala kao pitanje ljudskih prava, a njegova supruga i advokat tvrde da mu se zdravlje pogoršalo u teškom zatvorskom režimu gde stranci nemaju prava kao Amerikanci.

But je trebalo da bude pušten na slobodu najranije tek 2029. ;Iz američkog pravosuđa ima tvrdnji da su mu američki operativci „stavili reči u usta“ – da kaže da je svestan da su Amerikanci mogli biti žrtve oružja koje je prodao, ali je on ipak, umesto kazne doživotnog zatvora dobio samo ;obaveznu minimalnu od 25 godina.

Njegov branilac je tvrdio da su se SAD svetile Butu jer im je bilo neprijatno što su njegove kompanije pomagale da isporuče naoružanje čak i američkim vojnim izvođačima koji su učestvovali u ratu u Iraku i to uprkos sankcijama Ujedinjenih nacija koje su uvedene protiv Buta 2001. godine zbog njegove reputacije ozloglašenog ilegalnog trgovca oružjem.

Procenjeno je da je But imao šest milijardi dolara imovine u martu 2008. kada je uhapšen u Bangkoku, u Tajlandu. Američke vlasti su ga prevarile da napusti Rusiju zbog, kako je mislio, sastanka oko poslovnog dogovora o isporuci onoga što su tužioci opisali kao „arsenal oružja koji oduzima dah – uključujući stotine raketa zemlja-vazduh, mitraljeza i snajperskih pušaka – 10 miliona metaka municije i pet tona plastičnog eksploziva“.

Priveden je u luksuznom hotelu u Bangkoku posle razgovora s doušnicima američke operacije hapšenja koji su se predstavljali kao zvaničnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) koje je Vašington klasifikovao kao narko-terorističku grupu.

U SAD je doveden u novembru 2010.

Visoki ministar britanskog ministarstva inostranih poslova Butu je prikačio nadimak „Trgovac smrću“ koji je bio uključen u optužnicu vlade SAD protiv njega.

***

BONUS VIDEO: Borba iz prvog lica ukrajinskog tenka sa ruskim snagama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar