Kim Džong Un i Vladimir Putin Foto:Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Severnokorejski lider Kim Džong Un na kraju posete Rusiji na dar je dobio pancirku i dronove kamikaze, što je uznemirilo Zapad zbog potencijalne vojne saradnje između Moskve i Pjongjanga.

Od regionalnog guvernera, servernokorejski lider je na dar dobio pet dronova kamikaza i izviđačku bespilotnu letelicu nakon što je u Vladivostoku, na ruskom Dalekom istoku, posetio izložbu oružja i vojne opreme.

„Ovaj dron može da poleti i sleti u bilo kom malom, ograničenom prostoru. Ne treba mu platforma za sletanje. Dajemo vam ga, to je dar. Vaši momci mogu slobodno pregledati uređaj, spremni smo za dostavu“, rekao je Kim Džong Unu guverner regije Primorje Oleg Kožemjako.

Snimak koju je objavila ruska državna novinska agencija RIA, prikazuje Kima kako hoda po crvenom tepihu prema vagonu u dalekoistočnom ruskom gradu Artjomu uz zvuke muzike vojnog orkestra i maše rukom pozdravljajući okupljene. Artjom je od stanice Khasan na ruskoj granici sa Severnom Korejom udaljen 254 kilometra.

„Novi vrhunac prijateljstva“

Poseta Rusiji severnokorejskog čelnika, koji retko napušta svoju zemlju, označava novi vrhunac prijateljstva, solidarnosti i saradnje u istoriji razvoja odnosa između Severne Koreje i Rusije, objavila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

PROČITAJTE JOŠ

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva želi razviti ravnopravnu i fer saradnju sa Severnom Korejom uprkos sankcijama koje je Pjongjangu uveo Savet bezbednosti UN-a.

Rusija: Mi se držimo UN-ovih sankcija

„Nismo mi uveli sankcije Severnoj Koreji, to je učinilo SB UN. Stoga se obratite Savetu bezbednosti, pa ćemo razviti ravnopravnu i poštenu saradnju sa Severnom Korejom“, rekao je Lavrov u intervjuu državnoj televiziji, čiji su dijelovi objavljeni u medijima.

Kremlj je objavio da se pridržava UN-ovih sankcija, ali da istodobno ima pravo razvijati dobrosusedske odnose, koji uključuju i one povezane s osetljivim temama.

Sjedinjene Države i saveznici zabrinuti su zbog zagrevanja vojnih veza između dve susedne zemlje, dok Rusija nastavlja s invazijom na Ukrajinu, a Severna Koreja, izolirana komunistička država, nastavlja s razvojem nuklearnih projektila i planova.

BONUS VIDEO Susret Kim Džong Una i Vladimira Putina u Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar