Foto:Profimedia.rs

Ukrajinski vojnici Andrej i Borisič žive u bunkeru ukopanom u ledenu zemlju i osvetljenu samo svećom. Oni se već nedeljama bore protiv pripadnika privatne ruske vojske Vagner, jugozapadno od Bahmuta. Za CNN su ispričali koju taktiku koriste ruski plaćenici, ističući da borba s njima izgleda kao film o zombijima.

Andrej se prisetio jedne dugačke borbe kada ih je napao „talas“ Vagnerovih boraca.

„Borili smo se oko 10 sati i to ne u talasima, već bez prekida. Izgledalo je kao da ne prestaju da nadiru“, ispričao je ukrajinski vojnik.

Dodaje da su im se kalašnjikovi toliko pregrejali od upotrebe da više nisu mogli da ih drže i morali su da menjaju oružje.

CNN navodi da je Vagnerova taktika da u prvom talasu šalje nove regrute koji su tek izašli iz ruskih zatvora. Oni su slabo obučeni i opremljeni. Većina ih se nada da će uspeti da prežive šestomesečni ugovor s Vagnerom i vrate se kući, umesto u zatvor, prenosi N1.

Foto: EPA-EFE/STR/STRINGER, EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA/SERGEY SHESTAK/ROMAN PILIPEY

„Naprave grupu od oko 10 vojnika, osvoje 30 metara, a potom počnu da se ukopavaju kako bi zadržali poziciju. Zatim stiže druga grupa koja osvaja narednih 30 metara. Tako se, korak po korak, trude da napreduju, dok uz put gube ogroman broj ljudi“, ispričao je Andrej.

Tek kada je prvi talas iscrpljen ili slomljen, Vagner šalje iskusnije borce, često s bokova, kako bi preuzeli ukrajinske položaje.

Andrej kaže da je napad Vagnerovaca u Ukrajini zastrašujuće i nadrealno iskustvo.

„Naš mitraljezac je skoro bio poludeo. Pričao je da zna da ga je pogodio, ali on ne pada. I posle nekog vremena, kada je možda iskrvario, on se sruši“, prepričava ukrajinski vojnik i bitku poredi sa filmovima o zombijima.

„Peli su se preko tela svojih saboraca, gazeći po njima. Izgleda kao da su uzimali neku drogu pre napada“, dodao je Andrej.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

On priča da su se Ukrajinci borili do poslednjeg metka i granate, da su ih Vagnerovci opkolili, a u rovovima je ostalo živo svega nekoliko Ukrajinaca. I kada su mislili da je sve izgubljeno, pripadnici Vagnera su se povukli.

PROČITAJTE JOŠ:

CNN navodi da se ovo svedočenje poklapa sa obaveštajnim podacima do kojih su došli. Prema jednom izveštaju ukrajinske obaveštajne službe, ukoliko pripadnici Vagnera uspeju da zauzmu poziciju, artiljerija im omogućava da se ukopaju i utvrde poziciju. Ukrajinski podaci ukazuju na lošu koordinaciju između Vagnera i ruske vojske.

Andrejeva jedinica uspela je da zarobi jednog pripadnika Vagnera, a njegova životna priča je tužna isto koliko je borbena taktika Vagnera primitivna i brutalna, navodi CNN. Zarobljenik je tokom ispitivanja ispričao da je po struci inženjer, ali da je u nedostatku posla i novca počeo da preprodaje drogu. Dobrovoljno je prijavio u Vagner kako bi mu bila otpisana kazna, a njegova ćerka na taj način imala manje problema kada jednom postane advokat.

Da je samo topovsko meso shvatio je već u prvoj borbi, priseća se Andrej ispitivanja ovog ruskog borca.

BONUS VIDEO: U padu helikoptera u blizini Kijeva stradalo troje dece i vrh MUP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar