Foto: Lo Bianco/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia / Carabinieri/Handout via REUTERS

Ispred privatne klinike u Palermu u 8.20 u ponedeljak u januaru, desetine karabinjera u civilu čekaju na kiši. Niko se ne pomera. Napetost je velika. Radio pucketa. Meta je u pokretu. Sada ili nikada. Kada pukovnik da reč, dva oficira karabinjera uhapse dobro obučenog čoveka u kaputu od ovčije kože, belom vunenom šeširu i tamnim naočarima.

„Kako se zoveš?“ – pita pukovnik, jureći ispred osumnjičenog i blokirajući ga na izlazu iz klinike.

„Znaš ko sam ja“, odgovorio je čovek. Istina je: poručnik Lusio Arsidijakono, komandant istražne jedinice grupe za specijalne operacije karabinjera, dobro je znao da je to Mateo Mesina Denaro, poslednji kum sicilijanske mafije i jedan od najtraženijih svetskih kriminalaca. Osuđen je u odsustvu na doživotni zatvor 2002. jer je lično ubio ili naredio ubistvo desetina ljudi, prenosi Gardijan.

Svaki policajac ima svoj plen, kao što svaki mafijaški bos ima svog lovca. Osam dugih godina Arcidijakono je lovio Denara, a osam godina Denaro mu je izmicao kao duh. Sve do 16. januara, kada je vest o njegovom hapšenju obišla svet: Denaro, možda poslednji živi simbol Koza Nostre, bio je uhapšen posle 30 godina bekstva.

#social-embed_0

„Lov na odbeglog šefa je kao da ste na rolerkosteru“, kaže Arsidijakono u intervjuu za Gardijan. „Postoje trenuci kada mislite da ste blizu cilja. Onda postoje trenuci kada letiš veoma nisko, a mesecima kasnije shvatiš da se trag ohladio“.

Sudbine Denara i Arcidijakona, rođenih i odrastalih na Siciliji, skoro su se ukrstile pre 30 godina. U istim danima kada je Denaro u bekstvu od juna 1993. godine, počevši od onoga što će postati njegovo dugo odsustvo, Arcidijakono je poslao prijavu na Akademiju karabinjera. To su bile godine mafijaškog terora, u kojima su šefovi pokrenuli kampanju bombardovanja i za koje je Denaro na kraju bio odgovoran.

„1993. imao sam 20 godina“, kaže Arcidijakono. „Ubistva sudija za borbu protiv mafije Đovanija Falkonea i Paola Borselina prethodne godine duboko su me pogodila i dala mi odlučujući podsticaj da postanem oficir u karabinjerima“, naveo je.

Godine 2003. Arcidijakono je poslat u Napulj, gde je tih godina na ulicama besnela krvava svađa između bandi Kamore.

„Veoma težak period, ali i veoma formirajući sa profesionalnog stanovišta“, kaže Arcidijakono.

Foto: ALBIT / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ako postoji nešto što Arsidijakono radi dobro, to je praćenje mafija. Godine 2005. pomagao je u hapšenju Paola Di Laura, zvanog „Ciruzo milioner“, jednog od najmoćnijih trgovaca drogom na svetu. Iste godine, u Španiji, njegov tim je uhapsio Rafaela Amata, šefa klana Amato-Pagano iz Napulja.

Prekretnica je nastupila 2015. godine, kada je Arsidijakono prebačen u Palermo na Siciliji. Tamo će se suočiti sa svojom najkomplikovanijom misijom: da ulovi super-begunca Denara. Pod nadimkom Dijabolik, Denaro – koji je svojevremeno tvrdio: „Napunio sam groblje, sasvim sam“ – drži ključ za neke od najgnusnijih zločina koje je počinila mafija, uključujući ubistvo 1996. Đuzepea Di Matea, dvanaestogodišnjeg sina prevratnika mafijaša koji je kidnapovan, zadavljen i rastvoren u kiselini.

Iz godine u godinu, italijanski istražitelji su nemilosrdno zaplenili njegove poslove i uhapsili više od 100 njegovih saveznika. Ali svaki put kada bi se činilo da se vlasti približavaju svojoj meti, Denaro bi nestao.

„Uhapsili smo njegove rođake i mnoge njegove zaštitnike. Ali tokom vremena smo takođe pratili neke tragove koji su bili pogrešni“, naveo je Arsidijakono.

Matteo Messina Denaro Foto:Carabinieri/Handout via REUTERS

„Ali vidite, potraga za beguncem je nervozna. Čak morate tumačiti i ćutanje šefova pod prisluškivanjem. Dešavalo se da dvoje ljudi uđe u auto i ne progovori ni jednu reč iz straha da će ih presretnuti. Ali znate da su u tom autu dvoje ljudi, jer čujete da se zatvaraju dvoja vrata. Onda smo jednog dana imali intuiciju i svi delovi koje smo prikupili u prethodnih osam godina su se složili“, dodao je.

Početkom 2022. godine, činilo se da su neki telefonski razgovori između mafijaša sadržali prepoznatljiv trag: šef je imao rak debelog creva i trebalo mu je hitno lečenje. Karabinjeri su zatražili od Ministarstva zdravlja da pristupi medicinskoj dokumentaciji pacijenata sa rakom debelog creva koja odgovara istoriji šefa Koza nostre. Istražitelji su pretražili informacije hiljada pacijenata, dok nisu pronašli jednog: Andreu Bonafedea.

PROČITAJTE JOŠ:

„Bio je čovek sa čistim dosijeom, koji je ipak imao rođake povezane sa klanovima i pre svega koji su živeli u Kampobelo di Mazara, 7 km od Denarovog rodnog grada“, objasnio je Arsidijakono.

Najmanje godinu dana Denaro se povremeno lečio u privatnoj klinici u Palermu pod imenom Andrea Bonafede. U petak pre hapšenja, karabinjeri su dobili odlučujuću dojavu: 16. januara, oko 8 sati ujutro, osumnjičeni će se vratiti u kliniku na lečenje.

„Noć pre hapšenja nisam spavao“, kaže Arcidijakono. „Koliko god to izgledalo bizarno, razmišljao sam o Mesini Denaro svaki dan poslednjih nekoliko godina. Pitao sam ga kako se zove, ali istina je da kada sam ga imao ispred sebe, znao sam tačno ko je on.”

Nakon hapšenja, Denaro je prebačen u zatvor maksimalnog obezbeđenja u centralnom italijanskom gradu L’Akvila, gde će se nastaviti njegovo lečenje raka.

Što se Arsidijakona tiče, njegovo ime će ući u istoriju pored Eliota Nesa, koji je oborio Al Kaponea; Kapetan „Ultimo“, koji je uhvatio krvoločnog šefa Tota Rinu; i šefa policije Renato Korteze, koji je zaključao kuma klana Korleonezi, Bernarda Provencana. Ali Arsidijakono će vam reći da je njegov rad tek počeo.

„Dužni smo da saznamo ko ga je štitio sve ove godine. Naš posao nije završen. Pred nama je dug put“, naveo je on.

BONUS VIDEO: Život i smrt Pabla Eskobara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar