Izrael Foto:Bashar Taleb / Zuma Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov/Tanjug/AP Photo/Moti Milrod/EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izraelske vojne i špijunske službe svrstavaju se među najbolje na svetu, ali u subotu su operativni i obaveštajni neuspesi doveli do najgoreg sloma izraelske odbrane u poslednjih pola veka, piše "Njujork tajms".

Neposredno pre nego što su u subotu u zoru napadači iz Gaze upali u Izrael, izraelska obaveštajna služba je otkrila porast aktivnosti na nekim od militantnih mreža koje nadgleda, piše Njujork tajms.

Shvativši da se nešto neobično dešava, poslali su uzbunu izraelskim vojnicima koji čuvaju granicu sa Gazom, tvrde dvojica visokih izraelskih bezbednosnih zvaničnika.

Ipak, na upozorenje niko nije reagovao – ili zato što ga vojnici nisu dobili, ili ga nisu pročitali.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Baz Ratner

Ubrzo nakon toga, Hamas je poslao bespilotne letelice da onesposobe pojedine od stanica za komunikaciju mobilnih telefona i nadzorne kule izraelske vojske duž granice, onemogućivši dežurne vojnike da nadgledaju područje na daljinu pomoću video-kamera.

Bespilotne letelice su, takođe, uništile mitraljeze na daljinsko upravljanje koje je Izrael postavio na svoja granična utvrđenja, čime je uklonjeno ključno sredstvo za borbu protiv kopnenog napada.

To je Hamasovim napadačima omogućilo da priđu, raznesu delove granične ograde i sa iznenađujućom lakoćom ih buldožerima sravne sa zemljom na nekoliko mesta, omogućavajući hiljadama Palestinaca da prođu kroz otvore, prenosi RTS.

Ovi operativni neuspesi i slabosti bili su deo širokog spektra logističkih i obaveštajnih propusta izraelskih bezbednosnih službi koji su utrli put za upad iz Gaze u južni Izrael, smatraju četiri visoka izraelska bezbednosna zvaničnika koja su govorila pod uslovom da ostanu anonimni.

Drska infiltracija Palestinaca u više od 20 izraelskih gradova i vojnih baza tokom napada najgore je ugrožavanje odbrane Izraela u poslednjih 50 godina i razbilo je osećaj bezbednosti nacije.

Izrael Palestina rat Aškelon Foto:Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Satima je najjača vojska na Bliskom istoku bila nemoćna da se bori protiv daleko slabijeg neprijatelja, ostavljajući čitava sela veći deo dana bez odbrane od napadača koji su ubili više od 1.000 Izraelaca, oteli najmanje 150 ljudi, pregazili najmanje četiri vojna logora i raširili se na više od 30 kvadratnih milja izraelske teritorije.

Niz bezbednosnih propusta omogućio Hamasu uspešan napad

Četiri zvaničnika kažu da uspeh ovog napada, na osnovu njihove rane procene, leži u nizu bezbednosnih propusta izraelske obaveštajne zajednice i vojske. Neki od njih su:

– Neuspeh obaveštajnih službenika da nadgledaju ključne kanale komunikacije koje su koristili palestinski napadači;

– Preterano oslanjanje na opremu za nadzor granice koju su napadači lako isključili, što im je omogućilo da upadaju u vojne baze i ubijaju potpuno nespremne vojnike

Izrael Foto:Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

– Grupisanje komandanata u jednu graničnu bazu koja je pregažena u početnoj fazi napada, što je onemogućilo komunikaciju sa ostatkom oružanih snaga;

– Verovanje u tvrdnje vojnih vođa iz Gaze da se ne pripremaju za bitku, presretnutih na privatnim kanalima komunikacije za koje su Palestinci znali da ih nadgleda Izrael.

„Trošimo milijarde i milijarde na prikupljanje obaveštajnih podataka o Hamasu, a onda, u sekundi, sve se srušilo kao domine“, kaže Joel Guzanski, bivši visoki zvaničnik u Savetu za nacionalnu bezbednost Izraela.

Pogrešne pretpostavke o ozbiljnosti i namerama Hamasa

Prvi neuspeh dogodio se mesecima pre napada, pošto su izraelski šefovi bezbednosti izneli pogrešne pretpostavke o ozbiljnosti pretnje koju je za Izrael predstavljao Hamas.

Izrael Foto:Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Hamas je prošle godine izbegao dva sukoba, dozvoljavajući Islamskom džihadu, manjoj palestinskoj naoružanoj grupi u Gazi, da se sam bori protiv Izraela.

Prošlog meseca, vođstvo Hamasa je okončalo i period tokom kojeg su se dešavali neredi duž granice, prihvatajući sporazumu u kome je posredovao Katar i ostavljajući tako utisak da ne želi eskalaciju sukoba.

„Hamas je veoma uzdržan i razume implikacije daljeg sukoba“, rekao je Cahi Hanegbi, savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela, u radio intervjuu samo šest dana pre napada.

Kada su izraelski obaveštajci prošle nedelje obavestili šefove o pretnjama po odbranu zemlje, oni su se fokusirali na opasnosti koje predstavljaju libanski militanti duž severne granice Izraela. Izazov koji predstavlja Hamas jedva da je pominjan.

Izrael Foto:Ali Jadallah / AFP / Profimedia

Hamasovi operativci su u razgovorima, koje su prisluškivali izraelski obaveštajci, takođe odavali utisak da nastoje da izbegnu još jedan rat sa Izraelom brzo nakon štetnog dvonedeljnog sukoba u maju 2021. godine, kažu izraelski bezbednosni zvaničnici.

Izraelska obaveštajna služba, kako su rekli, sada ispituje da li su ti razgovori bili iskreni ili odglumljeni jer su znali da ih prisluškuju.

Sistem daljinskog upravljanja ima manu – može daljinski i da se uništi

Sledeći neuspeh bio je operativan. Zvaničnici kažu da se izraelski sistem nadzora granice gotovo u potpunosti oslanja na kamere, senzore i mitraljeze kojima se daljinski upravlja.

Izraelski komandanti su postali previše sigurni u nepogrešivost tog sistema. Smatrali su da kombinacija daljinskog nadzora i oružja, barijera iznad zemlje i podzemnog zida koji bi sprečio Hamas da kopa tunele prema Izraelu čini masovnu infiltraciju malo verovatnom, umanjujući tako značaj potrebe da veći broj vojnika bude fizički stacioniran duž same granične linije.

Izrael Foto:Tanjug/AP Photo/Yousef Masoud

Sa uspostavljenim tog sistemom, vojska je počela da smanjuje broj svojih pripadnika na tom mestu, premeštajući ih u druga područja, uključujući Zapadnu obalu, kaže Izraela Ziv, penzionisani general-major koji je godinama komandovao kopnenim snagama na jugu zemlje.

„Smanjenje broja vojnika se činilo razumnim zbog konstrukcije ograde i fame koju su stvorili oko nje, kao da je nepobediva i da ništa neće moći da je prođe“, kaže Ziv.

Ipak, sistem daljinskog upravljanja imao je manu – mogao je daljinski i da se uništi.

Hamas je iskoristio tu slabost slanjem dronova da napadnu tornjeve koji su prenosili signale ka i iz sistema za nadzor.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Bez signala sa tornjeva, sistem je bio beskoristan. Vojnici u kontrolnim sobama iza linija fronta nisu primili upozorenje da je probijena ograda koja razdvaja Gazu i Izrael i nisu mogli da vide video-snimak koji im pokazuje gde napadači Hamasa buldožerom ruše barikade.

Pored toga, pokazalo se da je barijeru lakše probiti nego što su očekivali izraelski zvaničnici.

To je omogućilo da više od 1.500 boraca iz Gaze prođe kroz skoro 30 otvora duž granice, dok su neki preleteli paraglajderima preko barikada i stigli do najmanje četiri izraelske vojne baze bez da ih je bilo ko presreo.

Fotografije koje je podelio jedan od izraelskih zvaničnika pokazuju da je na desetine izraelskih vojnika tada ubijeno dok su mirno spavali u svojim spavaonicama. Neki su još bili u donjem rublju.

Većina visokih oficira ubijena, ranjena ili zarobljena

Drugi operativni neuspeh bilo je grupisanje vođa iz armijske divizije Gaze na jednoj lokaciji duž granice. Nakon što je baza preplavljena napadačima, većina visokih oficira je ubijena, ranjena ili zarobljena, kažu bezbednosni zvaničnici.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Ta situacija, u kombinaciji sa komunikacijskim problemima izazvanim udarima dronova, sprečila je koordinisan odgovor na napad. Ovo je sprečilo bilo koga duž granice da shvati pravu razmeru napada, uključujući i komandante koji su požurili da sa drugih mesta u Izraelu pokrenu kontranapad.

PROČITAJTE JOŠ:

„Bilo je veoma teško shvatiti kakva je prava slika više terorističkih napada“, priznao je general Dan Goldfus, izraelski komandant koji je pomogao u vođenju kontranapada.

U jednom momentu, general je slučajno naišao na komandanta druge brigade. U trenutku su odlučili koja će sela njihove jedinice pokušati da preuzmu.

„Odlučili smo sami između sebe i tako smo išli, od jednog sela do drugog“, rekao je general.

Sve to značilo je da je bilo teško, posebno u ranim fazama, preneti ozbiljnost situacije vojnoj komandi u Tel Avivu.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Katastrofalne posledice po bezbednost i reputaciju Izraela

Kao rezultat svih propusta, niko u Tel Avivu nije osetio neposrednu potrebu za masovnim i brzim vazdušnim pokrivanjem, čak i kada su se u medijima i na društvenim mrežama pojavili izveštaji o napadima.

Vazduhoplovnim snagama su bili potrebni sati da stignu u veći deo napadnutog područja, iako postoje baze od kojih se dolazi za samo nekoliko minuta leta.

Posledice su bile katastrofalne za bezbednost Izraela, kao i potencijalno štetne po njegovu reputaciju u regionu kao pouzdanog vojnog partnera.

„Pre subote, Izrael je bio sila za mnoge zemlje u regionu po pitanju bezbednosti“, rekao je Guzanski i naglasio da je slika sada drugačcija.

Izraelske bezbednosne službe ne osporavaju razmere svog neuspeha, ali kažu da se sve može istražiti tek nakon završetka rata.

„Završićemo ovo, ali znajte da će sve biti istraženo“, rekao je potpukovnik Ričard Heht, vojni portparol, dok je vojska pokušavala da povrati kontrolu nad izraelskim selima u subotu.

BONUS VIDEO: Izrael je uzvratio onako kako je i najavio, a zatim poručio Hamasu: „Pamtićete odgovor decenijama“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar