Roman Abramovič Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Roman Abramovič postao je najbogatiji Portugalac. Da, dobro ste pročitali. Jedan od najpoznatijih ruskih oligarha, čije bogastvo „Forbs“ procenjuje na 14,4 milijarde dolara, dobio je pasoš te EU zemlje i istog trenutka kada ga je preuzeo postao je njen najbogatiji stanovnik.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, Abramovič je, nakon višegodišnjih neuspešnih pokušaja da dobije pasoš neke evropske zemlje, dobio državljanstvo Portugala i to zahvaljujući svom jevrejskom poreklu.

Portugalsko ministarstvo pravde saopštilo je da je odobrilo Abramovičev zahtev za naturalizaciju podnet 13. aprila 2021. godine.

„Dokazao je da je potomak protugalskih Jevreja Sefarda kroz sertifikat koji je izdala izraelska zajednica Porto“, rekao je portparol ministarstva.

Portugal od 2015. godine nudi pasoše onima koji mogu da dokažu porodične veze sa Jevrejima Sefardima koji su proterani iz te zemlje ili nasilno preobraćeni u hrišćanstvo krajem 15. veka.

Abramovič je, inače, počasni član nekoliko portugalskih jevrejskih organizacija.

Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Drama sa švajcraskim državljanstvom

Uz rusko i portugalsko, Abramovič od 2018. godine ima i izraelsko državljanstvo, a pokušao je da se dokopa i švajcarske putne isprave.

Naime, 2016. godine podneo je zahtev da postane državljanin Švajcarske. Kanton Vale prvobitno je prihvatio Abramovičevu prijavu na osnovu njegovog finansijskog profila koji ga čini „interesantnim poreskim obveznikom“.

Međutim, vlasti na saveznom nivou zauzele su drugačiji stav nakon što je švajcarska federalna policija saopštila da milijarder predstavlja „pretnju po javnu bezbednost i rizik po reputaciju zemlje“.

Abramovič je pokušao da sakrije od javnosti ovaj fijasko, zbog čega je sedam meseci vodio pravnu bitku protiv jednog švajcarskog izdavača novina u pokušaju da ih spreči da objave tu informaciju. Proces je na kraju izgubio, a mediji su potom naširoko pisali da je policija izvestila švajcarske vlasti da je Abramovič „poznat po sumnjama za pranje novca i pretpostavljanim kontaktima sa kriminalnim organizacijama“. Takođe, tvrdili su da postoji razlog da se veruje da je „imovina podnosioca zahteva bar delimično nezakonitog porekla“.

U junu 2017. godine, Abramovič je povukao molbu za državljanstvo Švajcarske.

Gubitak britanske vize

Milijarder, koji u Londonu poseduje nekoliko vrednih nekretnina i fudbalski klub „Čelsi“, 2018. godine ostao je i bez britanske preduzetničke vize koja mu je neophodna za rad u toj zemlji.

Abramovič je bez produženja vize ostao usled tadašnjih diplomatskih tenzija Moskve i Londona koje su dovele do toga da britanske vlasti predvođene premijerkom Terezom Mej pooštre uslove za dobijanje preduzetničke vize u pokušaju da spreče pranje novca bogatih tajkuna sa istoka (čitaj: Rusije).

Roman Abramovič Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Abramovič je potom sam odustao od podnošenja zahteva za produženje vize jer bi suprotnom morao da se podvrgne ispitivanju izvora svog bogatstva, ali po poštrenim uslovima nego što je to bio slučaj kada je ranije podnosio zahtev za vizu. Zbog svega navedenog, Abramovič je obustavio i planove o gradnji 500 miliona evra vrednog stadiona za svoj klub „Čelsi“.

Rešenje – Izrael

Rešenje je pronašao u Izraelu, čiji je pasoš dobio iste godine, na osnovu jevrejskog porekla – slično kao u slučaju porugalskog pasoša.

Međutim, iako je izraelski pasoš bio najbrže rešenje za oligarha koji se smatra bliskim Vladimiru Putinu, to nije bilo i najbolje rešenje.

Naime, dokument ove države omogućava mu da posećuje Britaniju u trajanju do šest meseci godišnje, ali izraelski državljani moraju da dobiju vizu ako žele da žive, rade ili studiraju u Britaniji.

Iako i sa EU pasošom postoje određena ograničenja nametnuta Bregzitom, oni koji žele da rade i žive u Britaniji poput Abramoviča, lakše mogu da ispune uslove.

Abramovič, za kog se veruje da bogatstvo stekao u naftnoj industriji Rusije tokom 1990-tih, poslednjih godina deo biznisa prebacio je u London. Njegov najpoznatiji biznis u Londonu svakako je kupovina fudbalskog kluba „Čelsi“ 2003. godine.

Abramovičevo bogastvo „Forbs“ je procenio na 14,4 milijarde dolara.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin o borbi Rusije sa Korona virusom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare