Foto: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia,EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Razrađujemo modalitete plaćanja ruskog gasa u rubljama, ali sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da Rusija definitivno neće isporučivati gas besplatno, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

„Proces nabavke je veoma, veoma komplikovan. Ovo nije kupovina nekog proizvoda u prodavnici u kojoj kupujete i plaćate na kasi, dakle, ovo je isporuka, plaćanje, balansiranje, ovo je proces koji traje“, rekao je Peskov, a prenose RIA Novosti.

Peskov je precizirao da se o tom pitanju razgovara između resora i sa Gaspromom.
„Biće određen jasan vremenski okvir“, dodao je.

Na pitanje kako bi Moskva postupila ako bi Evropa odbila da plati gas u rubljama, Peskov je rekao da je „činjenica da je Rusija neće isporučivati gas besplatno“.

Pročitajte još:

„Činjenica je da gas nećemo isporučivati besplatno. To se može reći sa apsolutnom sigurnošću. Ipak, u našoj situaciji teško da je moguće i teško da je svrsishodno baviti se sveevropskim dobrotvornim radom“, rekao je on.

Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin ranije je naložio Kabinetu ministara, Centralnoj banci Ruske Federacije i Gaspromu da do 31. marta sprovedu mere za promenu valute plaćanja za isporuku gasa „neprijateljskim“ zemljama. Prema tom nalogu, sav gas koji Rusija isporučuje zemljama EU trebalo bi da bude plaćan u rubljama.

Evropa je na ovu odluku različito reagovala. Prvi čovek Fancuske Emanuel Makron rekao je da je „Evropa nema razloga da prihvati plaćanje gasa u rubljama“, dok je nemački kancelar Olaf Šolc primetio je da su u ugovorima o kupovini gasa naznačene i druge valute, „uglavnom evro i dolar“. Oglasio sei italijanski premijer Mario Dragi koji je Putinov nalog nazvao „kršenjem ugovora“.

BONUS VIDEO Kako je počeo sukob Ukrajine i Rusije?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar