Foto: Rolland/EUC / Zuma Press / Profimedia, Yadid Levy / robertharding / Profimedia, Shutterstock

Brisel je nedavno pogodio po ocenama mnogih najozbiljniji korucionaški skandal. Potpredsednica Evropskog parlamenta (EP) uhapšena je zbog sumnje da je primala mito od katarskih vlasti, a zauzvrat radila na poboljšanju imidža ove zemlje među članicama Evropske unije (EU).

U nizu od najmanje 16 racija belgijske federalne policije, otkriveno je najmanje pet osoba za koje se navodi da su počinili „krivična dela kriminalne organizacije, korupcije i pranja novca“. U pretresima je pronađeno 600.000 evra u gotovini, a zaplenjeni su telefoni i kompjuteri.

U početku, „krivci“ nisu bila velika imena po briselskim standardima: bivši član Evropskog parlamenta, nekoliko parlamentarnih pomoćnika i sindikalni šef, svi navodno u borbi za domaćina Svetskog prvenstva Kataru. Ali sa kojim ciljem, zaista? Neki su se pitali da li je – ako su optužbe tačne – Doha je zaista pametno investirala.

Do večeri je, međutim, bilo jasno da ovo nije bila samo priča o nekim ljudima koji su se ranije sretali i hteli da im pune džepove. Eva Kaili, potpredsednica Evropskog parlamenta i glasni branilac Dohe, završila je policijskom pritvoru, saopštila je belgijska savezna policija. Slučaj se takođe vrti oko nevladine organizacije koja je, donedavno, među članove svog odbora brojala neke od najvećih imena u levičarskoj politici, prenosi Politiko.

„Država Katar kategorički odbacuje bilo kakve pokušaje da se ona poveže sa optužbama za nedolično ponašanje“, rekao je katarski zvaničnik u saopštenju poslatom imejlom u nedelju ujutro.

Kako se ovaj skandal nastavlja, Politiko donosi odgovore na sva pitanja o kontroverzi koja potresa prestonicu EU.

Ko je Eva Kaili?

Kao jedan od 14 potpredsednika parlamenta, Kaili je jedan od najmoćnijih igrača ove institucije – i kao bivša voditeljka vesti sa statusom slavne ličnosti u svojoj rodnoj Grčkoj, jedna je od najglamuroznijih ličnosti u Briselu.

Ali, Kaili se takođe pojavila kao jedan od najglasnijih branilaca Katara. Ona je nedavno nazvala zemlju „predvodnikom u oblasti prava radnika“ nakon sastanka sa ministrom rada te zemlje, uprkos dubokoj međunarodnoj zabrinutosti oko uslova za radnike na izgradnji stadiona.

Kailin partner Frančesko Đorđi, takođe je priveden, prema tvrdnjama policije. On je savetnik za region Bliskog istoka i Severne Afrike u Evropskom parlamentu — i osnivač je nevladine organizacije pod nazivom Fajt Impuniti, koja ima za cilj da promoviše „odgovornost kao centralni stub arhitekture međunarodne pravde“.

Eva Kaili Foto: Giannis Papanikos / Zuma Press / Profimedia

Zašto bi Katar želeo da lobira?

Zalivski emirat je domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, ali se pokazalo da je turnir bacio negativno svetlo na zemlju kada je reč o poštovanju ljudskih prava.

Održavanje dobre reputacije je od ključnog značaja, jer Katar radi na sklapanju poslova sa zemljama EU za svoj prirodni gas. Predlog da se Katarcima omogući putovanje bez viza u šengensku zonu EU takođe napreduje u parlamentu.

Kako se Kaili zalagala za Katar?

Kaili je verovatno bila predvodnik velike grupe branilaca Dohe unutar S&D-a.

Na primer, 24. novembra, kada je plenarna sednica usvojila rezoluciju „u kojoj se žali zbog smrti hiljada radnika migranata“, Kaili je uzela reč da pohvali „istorijsku transformaciju“ Katara koju je donelo Svetsko prvenstvo. Slično tome, pre 10 dana, ona se pojavila da glasa za liberalizaciju viznog režima za Katar i Kuvajt u parlamentarnom odboru za pravosuđe i unutrašnje poslove — iako nije član odbora.

Kaili je takođe otuđila članove EP na panelu posvećenom Bliskom istoku kada je samostalno organizovala svoje putovanje nakon što je Doha otkazala posetu grupe.

Foto: Žikica Babović/Nova.rs

Koliko je ovo bitna stvar?

Katarski skandal mogao bi da bude „najneverovatniji slučaj” navodne korupcije koji je parlament video poslednjih godina, rekao je šef Transparensi Internešenela Majkl van Hulten. Alberto Alemano, profesor prava na HEC Paris, nazvao je to „najšokantnijim skandalom integriteta u istoriji EU“.

Van Hulten je istakao da je parlament stvorio „kulturu nekažnjivosti… sa kombinacijom labavih finansijskih pravila i kontrola i potpunim nedostatkom nezavisnog (ili bilo kakvog) etičkog nadzora“. Alemano je takođe predvideo da će ovo biti samo „vrh ledenog brega“, nadajući se da će gomila skandala stvoriti politički zamah za nezavisni etički sistem.

Evropski parlament Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

„Svako povezivanje katarske vlade sa prijavljenim tvrdnjama je neosnovano i ozbiljno dezinformisano“, navodi se u zvaničnom saopštenju Katara objavljenom u nedelju.

„Država Katar radi kroz međuinstitucijski angažman i radi u potpunom skladu sa međunarodnim zakonima i propisima“.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta je sledeće u parlamentu?

Kasno u subotu, predsednica parlamenta Roberta Mecola suspendovala je sva „ovlašćenja, dužnosti i zadatke“  Kailijeve.

Kada se ove nedelje okupi plenarni sastanak u Strazburu, poslanici Evropskog parlamenta će verovatno ukinuti njen poslanički imunitet. Levica je već zvanično pozvala da se rasprava o incidentu doda na dnevni red, a glasanje je zakazano za ponedeljak uveče.

Kaili je takođe suspendovana iz grupe S&D i njene domaće stranke u Grčkoj, Pasok.

BONUS VIDEO: Sve puca od luksuza: Kako izgleda na navijačkom kruzeru u Dohi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare