Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Buissin/EUC / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

Jedna od potpredsednica Evropskog parlamenta, grčka predstavnica Eva Kaili, uhapšena je u okviru istrage o korupciji u Belgiji. Grčki reporter javlja da je osumnjičena za primanje mita od Katara. Zbog toga je još u četvrtak uveče bila isključena iz svoje stranke PASOK, a izbacio je i poslanički klub socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

Vest o hapšenju stigla je nakon što je njena stranka u Grčkoj, Panhelenski socijalistički pokret, saopštila u petak uveče da je Kaili izbačena iz njega zbog istrage koju je belgijski javni tužilac vodio protiv nekoliko osoba u Evropskom parlamentu, osumnjičenih za korupciju i krivična dela.

Istraga je obuhvatila radnje „korupcije“ i „pranja novca“ organizovane bande. Belgijske istražne sudije su nekoliko meseci „sumnjale da je država Persijskog zaliva uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, da uplaćuje novac ili nudi velike poklone trećim licima koja zbog svog političkog i/ili strateškog položaja imaju veliki značaj“ u toj ustanovi.

Policija koja u Evropskom parlamentu istražuje sumnju za podmićivanje Katara pronašla je u njenoj kući veliku količinu novca.

Dodaje se da i je kod njenog oca pronađen kofer novca. Navodno je u bekstvu jer su ga saradnici upozorili. Izvor blizak slučaju rekao je novinarima da je istraga fokusirana na navodne pokušaje Katara da korumpira italijanskog socijalistu koji je bio član Evropskog parlamenta od 2004. do 2019. godine.

Ko je Eva?

Kaili, koja se sumnjiči za korupciju je studirala na Politehnici Aristotel univerziteta u Solunu za inženjera arhitekte. Magistrirala je na Univerzitetu u Pireju, na međunarodnim i evropskim studijama. Takođe je i doktorant Političke ekonomije o praktičnim odgovorima na krizu. Upisala je ekonomski kurs na Harvardu i studirala na Grčkoj školi novinarstva.

Pre svoje političke karijere, Kaili je bila poznata voditeljka vesti na Mega kanalu od 2004. do 2007. Takođe, bila je i konsultant za komunikacijsku strategiju i javne i spoljne poslove grčkih farmaceutskih kompanija i jedna od najvećih medijskih grupa 2012-2014.

Omladini PASOK-a pridružila se 1992. godine. Predsednica Udruženja studenata Arhitektonske škole postala je 2001. godine, a godinu dana kasnije već je bila najmlađi član koji je izabran u Gradsko veće Soluna.

Na nacionalnim izborima 2004. Kaili je bila najmlađi kandidat, a na izborima 2007. godine izabrana je za poslanicu u grčkom parlamentu. U to vreme bila je najmlađa poslanica stranke PASOK. Zadržala je svoje mesto na nacionalnim izborima 2009. do 2012. godine.

Pročitajte još:

Tokom svog mandata u parlamentu, Kaili je bila članica više parlamentarnih odbora: Stalnog odbora za pitanja kulture i obrazovanja, Stalnog odbora za nacionalnu odbranu i spoljne poslove i Posebnog stalnog komiteta Grka u inostranstvu. Takođe, bila je i članica grčke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), Parlamentarnoj skupštini NATO-a i Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran. Predstavljala je Grčku na konferencijama i specijalnim misijama u inostranstvu.

Uoči ključnog glasanja o poverenju premijeru Jorgosu Papandreuu u novembru 2011. Kaili je dospela na naslovne strane kada je objavila da će odbiti da podrži vladu na glasanju. Međutim, kasnije je odustala od toga i Papandreu je dobio glasanje o poverenju sa svih 155 poslanika PASOK-a koji su izrazili podršku njegovoj vladi.

U njenoj biografiji takođe se navodi i da je da je i potpredsednica grupe za strategiju inovacija, IKT, tehnologiju, predviđanje, preduzeća, ESG i CSR, UN, STO, OECD i Bliski istok.

BONUS VIDEO Profesor Dejan Šoškić o socijalnim razlikama u Srbiji: Korupcija sve veća, institucije su slabe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar