Eva Kaili Foto: Eric VIDAL / AFP / Profimedia

Belgijsko savezno tužilaštvo saopštilo je da je zadržalo u privoru četiri od šest osoba privedenih u petak, u okviru istrage korupcije u Evropskom parlamentu.

Jedan neimenovani sudski izvor rekao je za Frans pres da su zadržani potpredsednica EP, Grkinja Eva Kaili i još tri osobe.

Belgijsko savezno tužilaštvo nije navelo ni jedno ime šest prvobitno privedenih u poslednjih 48 sati, od kojih je sudija oslobodio dvoje.

Briselski tužilac je četvoro zadržanih optužio za „pripadanje kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju“, saopštilo je belgijsko savezno tužilaštvo.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili uhapšena je u Belgiji u petak, zbog pokušaja „jedne zalivske države“ da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta i zbog navoda o korupciji i pranju novca.

Po medijima, Katar je ta država koja je potkupljivala Kaili.

Izvršeno je šesnaest pretresa i pet hapšenja, a oduzeto 600.000 evra u gotovini i mobilni telefoni.

Sudski izvor je rekao da Eva Kaili nije mogla da iskoristi svoj parlamentarni imunitet, zato što je u petak uhvaćena na delu. Izvor je potvrdio pisanje medija, prema kojima je Kaili kod sebe imala „kese novčanica“ u petak uveče kada je privela belgijska policija.

Pored toga, sproveden je pretres sinoć u domu drugog evroposlanika, javilo je tužilaštvo.

Dom grčke evroposlanice Kaili pretresen je u petak uveče.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola je sinoć oduzela Evi Kaili sve delegirane zadatke, među kojima i da je predstavlja na Bliskom istoku.

Levičarski evroposlanici, među kojima ekolog Filip Lamberts u ime grupe Zelenih u EP, tražili su ostavku Kaili, koja je već u petak uveče isključena iz grčke socijalističke partije PASOK.

Od ove godine, Eva Kaili je jedna od četrnaest potpredsednica Evropskog parlamenta, u kojem je poslanica od 2014. godine.

***

BONUS VIDEO: Evropski parlament izglasao da se preispita novčana pomoć EU Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar