Foto: Tanjug/AP Photo

Šezdeset osoba privedeno je nakon što su stotine protivizraelskih demonstranata upale u nedelju na aerodrom u Mahačkali u regiji Dagestan u Rusiji, saopštila je u ponedeljak novinska agencija RIA.

RIA je objavila da je identifikovano 150 najaktivnijih demonstranata.

Foto: Tanjug/AP Photo

U incidentu je, kako se navodi, povređeno devetero policajaca, od kojih su dvojica na lečenju u bolnici. CNN javlja da je u incidentu ukupno povređeno najmanje 20 osoba, dok su dve osobe u kritičnom stanju.

Demonstranti su u nedelju uveče upali na pistu i na aerodrom u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, ruske republike s muslimanskom većinom, nakon najave dolaska aviona iz Izraela, a redari su raspoređeni na mestu događaja, saopštila je ruska agencija za vazdušni saobraćaj (Rosavijacija). Grupa je od putnika tražila pasoše. Demonstranti su provalili kroz vrata terminala, neki su potrčali na pistu, a drugi su slomili barijere kako bi proverili automobile koji napuštaju aerodrom za izraelske putnike.

Foto: Tanjug/AP Photo

Putnicima je rečeno da ostanu na svojim sedištima, a zatim je pozvana interventna policija da im pomogne da izađu iz aviona.

„Bilo je stotine ljudi. Oko 50 muškaraca je pristupilo avionu i pitalo ljude jesu li Jevreji. Rekao sam da sam ja Rus. Hteli su da vide moj pasoš. Imao sam ruski pasoš…“, ispričao je jedan od putnika za Dejli mejl, prenosi Jutarnji list.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Na snimcima se vidi i kako demonstranti pokušavaju da prevrnu policijski automobil i kako drugi proveravaju pasoše putnika koji su stigli na aerodrom.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je u nedelju uveče objavila saopštenje u kojem se kaže da Izrael očekuje od ruskih tela za sprovođenje zakona da obezbede sve izraelske građane i Jevreje gde god se nalazili i da odlučno deluju protiv pobunjenika i protiv huškanja usmerenog protiv Jevreja i Izraelaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova okruga u kojem se nalazi Dagestan saopštilo je da će snimke nadzornih kamera koristiti za utvrđivanje identiteta demonstranata.

Regionalna dagestanska vlada pozvala je građane da ostanu mirni i da ne učestvuju u takvim protestima.

Ruske snage reda objavile su kasno u nedelju da su svi „neovlašćeni građani“ uklonjeni sa aerodroma Mahačkala i da je situacija pod kontrolom. Vlasti aerodroma su navele da će aerodrom u Mahačkali ostati zatvoren do 6. novembra.

Hiljade demonstranata protestvovalo je protiv planiranog dolaska leta, a stotine su nakon toga ušle na međunarodni terminal. Neki demonstranti su probili pistu, a snage bezbednosti su pucale u vazduh u pokušaju da vrate kontrolu nad situacijom.

Let „Red Wing Airlinesa“ iz Tel Aviva stigao je u nedelju u 19.17 časova po lokalnom vremenu, a brzo nakon sletanja su ga okružili demonstranti. Više snimaka sa društvenih mreža prikazuju gomilu ljudi u aerodomu i na pisti. Neki mašu palestinskim zastavama, drugi se probijaju kroz zatvorena vrata međunarodnog terminala. Gomila je ispred aerodroma držala natpise sa sloganima poput: ‘Mi smo protiv jevrejskih izbjeglica‘, ‘Nema mesta za ubice dece u Dagestanu‘.

U jednom snimku se čuje kako pilot govori da nije bezbedno otvoriti vrata aviona.

Na jednom snimku vidi se muškarac koji stoji na krilu aviona ruske firme „Red Wings“.

Kako pišu Izvestija i RT, muškarci su došli na krov zgrade i na pistu. Na videosnimcima objavljenim na Telegramu vide se desetine muškaraca kako ruše ograde, pokušavaju da kontrolišu automobile koji izlaze iz aerodroma i razbijaju vrata u zgradi.

U Dagestanu, inače, živi samo tri odsto Rusa, a ta zabačena republika postala je poznata kada je, ne tako davno, Anži iz Mahačkale kratkotrajno bio jedan od najbogatijih fudbalskih klubova na svetu. Preuzimajući vlasništvo, dagestanski milijarder Sulejman Kerimov ulagao je u njega do te mere da su se i najveće zvezde fudbalskog sveta odlučivale za rusku avanturu pa je Samuel Eto‘o bio najbolje plaćeni fudbaler tih dana s netom od 20 miliona evra po sezoni.

Pročitajte još...

U stvarnosti, Dagestan je jako siromašan, a rat u Ukrajini je podelio tamošnje društvo. Ipak, uverljiva većina stanovnika, kao i drugde u Rusiji, podržava „borbu protiv fašizma“. Nedavno su školarci u jednom od razreda nacrtali slovo Z na ploči i prkosno prestali da rade zadatke te nakon što su dobili niske ocene, prijavili da im se učiteljica osvetila za njihovo „rodoljublje“. Kada su nacrtali slovo Z na ploči, rekli su učiteljici da je Putin sila, Rusija će uskoro pobediti, a ona će biti zatvorena na 15 godina kao narodni neprijatelj i, da joj bude jasnije, dodali: „Kao Navaljni“, opozicioni lider kojeg je Putinov režim strpao na robiju.

Uz sport, služenje vojnog roka u Dagestanu je najbolji način društvenog uspona, tako da pojedine porodice regruta čak daju mito kako bi njihovi sinovi bili primljeni u vojsku. U martu su dagestanske vojne kancelarije počele aktivno da regrutuju vojnike po ugovoru za učestvovanje u „specijalnoj operaciji“. Ponuđena im je plata od 177 hiljada rubalja za običnog vojnika do 215 hiljada za poručnika, dok je prosečna plata u Dagestanu nešto viša od 32 hiljade rubalja, a stopa nezaposlenosti u 2021. bila je veća od 15 odsto (a u celoj Rusiji nešto više od četiri odsto).

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar