U Gruziji su sinoć izbili protesti zbog kontroverznog zakona o stranim agentima. Jedan snimak objavljen na društvenim mrežama ubrzo je obišao čitav svet i postao simbol borbe u ovoj zemlji - jedna žena sa zastavom onoga u šta veruje protiv vodenog topa i policije.

Gruzijske vlasti najavile su usvajanje zakona koji građani ocenjuju kao udar na slobodu medija. Njiim je predviđeno da svaki medij koji se barem 20 odsto finansira iz inostranstva bude označen kao „strani agent“.

Nije dugo trebalo da na hiljade ljudi preplavi ulice Tbilisija, glavnog grada Gruzije. Društvene mreže preplavili su snimci, na kojima se vidi kako policija koristi suzavce i vodene topove da rastera demonstrante.

Ipak, jedan od mnogobrojnih prizora se izdvojio.

Jedna žena, sa zastavom Evropske unije (EU) stala je isped vodenog topa i suprostavila se kako policiji, tako i represiji režima.

Vodeni topovi su udarali sve jače, a ona nije odustajala. Ubrzo se oko nje okupilo više demonstranata koji su zajedno poslali poruku svetu, ali i tamošnjim vlastima.

„Ne ruskom zakonu!“, „Rusi“, „Robovi“, odjekivalo je ulicama Tbilisija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sjedinjene Američke Države saopštile su da „pomno prate dešavanja u Gruziji“, a na situaciju u ovoj zemlji reagovala je skoro čitava međunarodna zajednica.

Istovremeno, predsednica Gruzije Salome Zurabišvili kazala je da podržava demonstrante u Tbilisiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare