Foto: Tanjug/AP

Policija u Gruziji upotrebila je 7. marta suzavac i vodene topove da rastera hiljade demonstranata, koji su izašli na ulice glavnog grada, Tbilisija kako bi se suprotstavili kontroverznom zakonu o "stranim agentima".

Na televizijskom snimku, na koji se poziva agencija AFP, se vidi kako je jedan od demonstranta baca molotovljev koktel na kordon policije, za razbijanje demonstracija.

Nezadovoljni građani su se okupili ispred zgrade Parlamenta u znak protesta protiv predloga zakona za koji smatraju da predstavlja udar na „slobodu medija“. Parlament je u međuvremenu dao svoju početnu podršku nacrtu zakona o „stranim agentima“.

Agencija AP, prenosi da su gruzijski građanski aktivisti i predstavnici opozicije blokirali oba ulaza u zgradu parlamenta, skandirajući: „Ne ruskom zakonu!“ “Rusi!” “Robovi!”

Kako se navodi, zakon predviđa da se mediji i nevladine organizacije koje se sa više od 20 odsto finansiraju iz stranih izvora registruju kao „agenti stranog uticaja“.

Sjedinjene Američke Države „pomno prate dešavanja u Gruziji“ poslednjih sati, saopštio je u utorak američki Stejt Department, a prenosi Rojters.

Portparol Stejt Departmenta Ned Prajs (Price) rekao je novinarima da će Sjedinjene Države nastaviti da prate situaciju u Gruziji, te naglasio da bi mirnim demonstrantima trebalo omogućiti pravo na proteste.

Foto: Tanjug/AP

Saopštenje je usledilo nakon što je gruzijska policija upotrebila suzavac da rastera demonstrante u centru glavnog grada Tbilisija.

Pročitajte još:

Istovremeno, predsednica Gruzije Salome Zurabišvili kazala je da podržava demonstrante u Tbilisiju.

BONUS VIDEO Brazil – demonstranti upali u Kongres, uhapšeno 400 ljudi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar