Foto:Ahmed Tawfeq apaimages / imago stock&people / Profimedia; Kevin Dietsch / Getty images / Profimedia; APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia;Ahmed Tawfeq apaimages / imago stock&people / Profimedia

Centralna obaveštajna agencija Amerike (CIA) pripremila je plan za Pojas Gaze. U prilog tim tvrdnjama govore izjave zapadnih diplomata, koji tvrde da CIA pokušava da izdejstvuje trodnevni prekid vatre u humanitarne svrhe. Ti pregovori su u toku, a direktor CIA-a Vilijam Berns u tišini je egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu El Sisiju ponudio rukovođenje Gazom na određeni vremenski period, nakon okončanja vladavine Hamsa. El Sisi je ovaj predlog, kako kažu diplomate, odbio, ali Egipat zadržava veliku ulogu u sukobu na Bliskom istoku.

„U toku su pregovori za postizanje trodnevnog humanitarnog prekida vatre u Gazi u zamenu za oslobađanje desetak talaca koje drži Hamas“, izjavila su dva zvaničnika iz Egipta, jedan iz Ujedinjenih nacija i zapadni diplomata, koji su govorili pod uslovom anonimnosti za strane medije.

Humanitarna pauza

Taj sporazum bi omogućio da više pomoći, uključujući ograničene količine goriva, uđe na opkoljenu teritoriju i ublaži teške životne uslove za 2,3 miliona Palestinaca koji su tamo zarobljeni. Posrednici u sporazumu su Katar, Egipat i Sjedinjene Američke Države, kažu zvaničnici i diplomata.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Eyad Baba

Jedan od egipatskih zvaničnika navodi da se o detaljima sporazuma ove nedelje razgovaralo u Kairu sa šefom CIA-e i izraelskom delegacijom. Zvaničnik je rekao kako se radi na nacrtu sporazuma.

Visoki američki istakao je da Bajdenova administracija nije navela nikakav konkretan vremenski okvir za pauzu u izraelskim vojnim operacijama, ali je predložio da Izrael razmotri dužinu pauze sa oslobađanjem određenog broja talaca.

Ako se postigne dogovor o trajanju pauze i broju talaca koji treba da budu oslobođeni i ako dogovor bude uspešno sproveden, isti okvir bi mogao da se ponovo razmotri za naredne pauze i oslobađanja, rekao je zvaničnik.

Ponuda za Egipat

Međutim, ovo nije jedina stvar o kojoj je CIA raspravljala na Bliskom istoku. Posebna ponuda stigla je direktno od šefa američkih obaveštajaca, i to za predsednika Egipta.

Vilijam Berns Foto: EPA-EFE/Tom Williams / POOL

Naime, direktor CIA-e Vilijam Berns posetio je Kairo i tom prilikom izneo predsedniku Abdelu Fatahu El Sisiju predlog da Egipat preuzme kontrolu nad Pojasom Gaze na određeno vremen, nakon poraza Hamasa.

El Sisi je, prema rečima tamošnjih diplomata, navodno odbio predlog direktora CIA da Kairo privremeno upravlja bezbednošću u Pojasu Gaze posle rata, dok Palestinska uprava ne bude spremna da preuzme vlast.

Egipat između terorista i Zapada

Uloga Egipta na Bliskom istoku postaje sve veća, kako se sukob između Hamasa i Izraela. Ova zemlja predstavlja veliku nadu za Palestince zarobljene u Gazi, imajući u vidu da se enklava graniči upravo sa Egiptom.

Abdel Fatah Al Sisi
Abdel Fatah El Sisi Foto: EPA-EFE/Hollie Adams / POOL

Prelaz Rafa je od vitalnog značaja za evakuaciju Palestinaca, ali i ulazak preko potrebne humanitarne pomoći. Zato je Egipat prethodnih nedelja preuzeo ulogu posrednika, ali daleko od toga da želi potpuno uvlačenje u krvavi sukob.

Predsednik Sisi je kritikovan zato što je dozvolio prolaz malom broju izbeglica, ali bi smeštaj velikog broja bio veliki politički rizik

Egipat je nedeljama bio u dilemi oko otvaranja prelaza Rafa u Gazi, želeći da pomogne povređenim Palestincima da odu, ali u strahu od talasa palestinskih izbeglica na Sinajskom poluostrvu.

„Spremni smo da žrtvujemo milione života kako bismo osigurali da niko ne zadire u našu teritoriju“, rekao je egipatski premijer Mostafa Madbuli.

Neki su kritikovali Egipat i predsednika El Sisija jer nisu otvorili svoje granice Palestincima otkako je počelo izraelsko bombardovanje kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra.

Abdel Fatah Al Sisi
Abdel Fatah El Sisi Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Sisi je na mirovnom samitu u Kairu 21. oktobra rekao da svet nikada ne sme da dopusti korišćenje ljudske patnje da se ljudi prisile na raseljavanje.

Iako je Egipat preuzeo ulogu posrednika, milioni Palestinskih izbeglica nikako nisu ono što Kairo želi, pre svega zbog straha od infiltriranja terorista Hamasa među civile.

POGLEDAJTE JOŠ:

Takođe se čini da Egipat ne želi da ponovi iskustvo Libana i Jordana, koji decenijama zbrinjavaju palestinske izbeglice. Eli Sisi smatra da je smeštaj do milion Palestinaca u kampovima u njegovoj zemlji politički rizik koji ne vredi preuzimati.

Čak i spominjanje masovnog egzodusa čini El Sisija nervoznim, stoga ne čudi što je odbio dalji upliv u rat između Izraela i Hamasa.

Amerika, sa druge strane, bez prestanka traži rešenje za Pojas Gaze, nakon okončanja ovog sukoba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar