Foto: EPA-EFE/DEBBIE HILL

Izraelski parlament je izglasao poverenje novoj vladi Benjamina Netanjahua, najviše desno orijentisanoj u istoriji Izraela.

Vladu, koju uz Netanjahuov konzervativni Likud čine i dve partije ultraortodoksnih Jevreja i tri ultradesne stranke, podržala su 63 od 120 poslanika Kneseta, a protiv su bila 54. Netanjahu i ministri su potom položili zakletvu.

Nova, 37. vlada Izraela ima 31 ministra i četiri zamenika ministra, a među njima je svega pet žena.

Netanjahuova vlada je obećala da će smanjiti moć nezavisnog pravosudja i proširiti jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što će produbiti sukob sa Palestincima, navodi AP.

Ti planovi su izazvali oštre reakcije u izraelskom društvu, među pripadnicima vojske, poslovnog sveta, LGBTIQ zajednice i među sekularnim Jevrejima.

Netanjahu (73), koji je danas šesti put postao premijer, obećao je da će njegova nova vlada doneti političku stabilnost posle pet izbornih ciklusa za manje od četiri godine.

On je u prethodnih godinu i po dana bio u opoziciji, kada je na vlasti bila raznolika koalicija osam partija, uključujući jednu arapsku, što se desilo prvi put u istoriji zemlje.

Na osnovu koaliconih sporazuma Likuda i svake od pet partija vladajuće većine, nova vlada je postavila kao prioritet sveobuhvatnu reformu pravosudja i širenje jevrejskih naselja i moguću aneksiju Zapadne obale, borbu protiv visokih troškova života i povećanje subvencija institucijama ultraortodoksnih Jevreja, navode izraelski mediji.

Netanjahu, koji je ukupno 15 godina bio premijer, najduže u istoriji Izraela, danas je poslanicima rekao da stalno „čuje krike opozicije o okončanju demokratije“.

„Izgubiti izbore nije kraj demokratije, to je suština demokratije“, rekao je Netanjahu predstavnicima opozicije.

Njegov govor je stalno prekidan povicima opozicionih lidera koji su mu dobacivali da je slab. Van parlamenta je nekoliko hiljada demostranata mahalo izraelskim i zastavama LGBT zajednice, uz povike da ne žele fašiste u Knesetu.

BONUS VIDEO: Bakhmut – život ukrajinskih vojnika na prvoj liniji fronta

Komentari

Svi komentari (0)