Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu Foto: Debbie Hill/Pool via REUTERS/File Photo

Benjamin Netanijahu je obavestio predsednika Izraela da je uspeo da formira koaliciju, otvarajući put za ka novoj vladi.

„Uspeo sam da formiram vladu“, rekao je Netanijahu na Tviteru, nekoliko minuta pre roka koji je odredio izraelski predsednik Isak Hercog u ponoć.

Saopštenje je usledilo nakon što je Netanijahu postigao koalicioni pakt sa Partijom verskog cionizma, ultranacionalističkom grupom na čelu sa Bezalelom Smotričem, koji je dobio široka ovlašćenja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sporazum uključuje plan za sprovođenje „reforme pravosuđa“ – eufemizam za slabljenje vrhovnog suda i drugih kontrola i ravnoteža, prema partijskim izvorima citiranim u izraelskim medijima, prenosi Gardijan.

Navodno se takođe poziva na restriktivnu definiciju o tome ko je Jevrejin – i time ispunjava uslove za automatsko državljanstvo prema izraelskom zakonu o povratku.

Radikalna vlada treba da položi zakletvu do 2. januara. U koaliciji će biti i druge ekstremističke ličnosti krajnje desnice čiji su navedeni ciljevi slabljenje pravosudnog sistema i dalje učvršćivanje okupacije palestinskih teritorija.

U znak politike koja dolazi, parlament je u sredu usvojio zakon koji će u velikoj meri proširiti ovlašćenja nad policijom budućeg ministra nacionalne bezbednosti Itamara Ben-Gvira, vatrenog šefa stranke Jevrejska moć i učenika pokojnog antiarapskog rabina Meir Kahane.

U pokušaju da ublaži međunarodne kritike, Netanijahu je u nedavnim intervjuima rekao da će njegova partija Likud, a ne njeni koalicioni partneri, odrediti politiku. Međutim, u nekim velikim pitanjima postoji mala razlika u ideologiji između nekih poslanika Likuda i Ben-Gvira.

Kahane se zalagao za zamenu izraelskog sistema sistemom zasnovanim na jevrejskom zakonu. Ben-Gvir, koji je osuđen za podsticanje na rasizam i podršku terorizmu, rekao je tokom kampanje da je napustio neke od Kahaneovih stavova – ali mnogi veruju da je to bio gambit da se izbegne diskvalifikacija i da se privuče veći broj birača.

Iskusni politički analitičar Josi Alfer predvideo je da će vlada u nastajanju predstavljati „neposrednu katastrofu“ za zemlju ako Netanijahu ne bude u stanju ili ne želi da obuzda radikalne stranke kojima je tokom pregovora prepustio neviđena ovlašćenja.

Čak i da je kao premijer pokušao da obuzda te partije, zemlja bi i dalje mogla da bude na putu ka „dugoročnoj katastrofi“, rekao je Alfer i dodao: „Nikada nismo bili u takvoj situaciji“. Predvidio je mogućnost narušavanja vladavine prava u Izraelu i još većeg nasilja naseljenika nad Arapima.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema Debie Gild-Haio, advokatu Udruženja za građanska prava u Izraelu, zakon otvara vrata daljoj smrti Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali od strane militarizovanih policijskih jedinica.

Ben-Gvir, koji je vodio kampanju za plan za proterivanje „nelojalnih“ izraelskih građana, obećao je da će koristiti svoj položaj za stvaranje „reda“ u suočenju sa onim što je desnica rekla da je ozbiljna kriza unutrašnje bezbednosti u arapskim zajednicama unutar Izraela.

Ben-Gvir je rekao da su mu za ovo potrebna šira ovlašćenja i da ima mandat birača da to sprovede.

Netanijahu je kritikovan zbog navodnog popuštanja pred radikalnim pravom kako bi obezbedio donošenje zakona koji menjaju pravosuđe. Ovo bi moglo da poništi slučajeve korupcije koji bi mogli da ga smeste iza rešetaka.

Među promenama koje proglašavaju njegova stranka Likud i njeni partneri bio bi zakon koji bi Knesetu davao ovlašćenja da poništi odluke vrhovnog suda. To bi moglo značiti da žrtve mogućih policijskih zloupotreba ne bi imale zaštitu.

BONUS VIDEO: Zelenski u Kongresu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar