Izrael, Gaza
Foto: TANJUG/AP Photo

Najmanje osam ljudi je ubijeno, uključujući vođu Islamskog džihada i devojčicu, a 44-ro osoba je ranjeno u nizu raketnih napada širom Gaze.

Tajsir al-Džabari, komandant brigade Al-Quds, vojnog ogranka Islamskog džihada, poginuo je u vazdušnom  napadu na stan u Palestinskoj kuli u centru Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je najmanje osam osoba ubijeno, uključujući al-Džabarija kao i petogodišnja devojčica a najmanje 44 osobe su ranjene.

Ti napadi bi mogli da izazovu novi rat na toj palestinskoj teritoriji, kojom vlada islamski ekstremistički Hamas i gde živi oko dva miliona Palestinaca.

Širom Gaze se moglo čuti i videti više eksplozija dok su izraelske izviđačke bespilotne letelice nadletal nad opkoljenom enklavom.

Raketiranje je usledilo nakon višednevnih napetosti sa Islamskim džihadom nakon hapšenja višeg palestinskog vođe Basama al-Sadija u okupiranom gradu Jenin na Zapadnoj obali.

Islamski džihad je u saopštenju rekao: “Neprijatelj je započeo rat protiv našeg naroda i svi smo dužni da branimo sebe i svoj narod, i da ne dozvolimo neprijatelju da se izvuče sa svojim akcijama koje imaju za cilj potkopavanje otpora i nacionalne nepokolebljivosti.”

Izrael je ranije ove sedmice zatvorio puteve oko Gaze i poslao pojačanje na granicu dok su se vršile pripreme za napad, nakon hapšenja člana militantne grupe Islamski džihad na okupiranoj Zapadnoj obali u ponedeljak, 1. avgusta.

Izraelsko ministarstvo odbrane je na Tviteru napisalo: „Nakon direktnih pretnji palestinskog Islamskog džihada u Gazi, trenutno se vrše napadi u Pojasu Gaze. Na domaćem izraelskom frontu proglašena je specijalna situacija“.

Nekoliko stotina Izraelaca protestovalo je u petak u blizini Pojasa Gaze tražeći povratak zarobljenika i posmrtnih ostataka dvojice izraelskih vojnika koje drže militantni lideri Hamasa.

Podsetimo, Izrael i Hamas su u neprijateljskim odnosima, vodili su četiri rata i na desetine manjih oružanih konflikta otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom pre 15 godina.

Izrael i Egipat celo su to vreme držali čvrstu blokadu teritorije.

Izrael kaže da je zatvaranje potrebno kako bi se Hamas sprečio u izgradnji svojih vojnih kapaciteta, dok kritičari kažu da je politika jednaka kolektivnom kažnjavanju dva miliona palestinskih stanovnika Gaze.

BONUS VIDEO: Izrael gađa Gazu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar