Foto: Tanjug/AP /Olivier Matthys

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen je nakon završetka prvog dana samita EU u Briselu, oko jedan sat iza ponoći, objasnila kako je ključ rešenja da Mađarska odustane od uvoza nafte iz Rusije taj da imaju alternativu preko Jadranskog naftovoda.

Fon der Lajen je rekla da je hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanku objasnio da se za to moraju uraditi neka prilagođavanja uz investicije, ali da se to može uraditi za 45 do 60 dana. Dakle, u relativno kratkom roku.

Fon der Lajen je dodala da i Mađarska u svojim rafinerijama mora napraviti neka prilagođavanja zato što je sirova nafta koja dolazi naftovodom Družba iz Rusije drugačija od one koja će dolaziti morskim putem do Hrvatske i potom Jadranskim naftovodom, prenosi Jutarnji list.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednica Evropske komisije je to objašnjenje dala odgovarajući na pitanja kakve su garancije date Mađarskoj za pristanak na dogovor.

Prema rečima predsednice Evropske komisije, nakon ove odluke EU će do kraja godine zabraniti uvoz 90 odsto ruske nafte. Do takve računice su došli time što se dve trećine odnosi na embargo na ceo uvoz ruske nafte morskim putem, a ostatak je unilateralna najava Nemačke i Poljske da će one do kraja godine u potpunosti odustati od uvoza ruske nafte kopnenim naftovodom.

Nakon toga ostaje samo uvoz za Mađarsku, ali i o tome će se razgovarati u budućnosti, upravo uzimajući u obzir alternativni pravac preko Hrvatske.

BONUS VIDEO: Viktor Orban u svinjokolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare