Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/Alexander NEMENOV / AFP / Taisiya Borshigova / TASS / Yelena Afonina / TASS / Profimedia

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov upozorio je da Rusija priprema novu ofanzivu koja bi mogla da počne već 24. februara, na prvu godišnjice ruske invazije. Tvrdi da je Rusija pripremila na hiljade vojnika te da bi mogla "nešto da pokuša" kako bi obeležila godišnjicu početka rata, javlja BBC.

Novom ofanzivom na taj dan ujedno bi se obeležio ruski praznik branilaca domovine 23. februara, koji je posvećen ruskoj vojsci. Reznikov je rekao da je Moskva mobilizovala oko 500.000 vojnika za potencijalnu ofanzivu.

U septembru prošle godine ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mobilizaciju oko 300.000 rezervista za potrebe rata u Ukrajini, izjavivši kako je mobilizacija potrebna kako bi se „očuvao teritorijalni integritet“ Rusije. No, Reznikov sugeriše da je bi stvaran broj mobilizovanih mogao biti znatno veći.

„Zvanično su najavili 300.000, ali kad vidimo snage nagomilane na granicama, procenjujemo da se radi o znatno većoj brojci“, rekao je Reznikov za francusku televiiju BFM.

BBC navodi kako nije mogao nezavisno da proveri Reznikove tvrdnje.

Očekuje se i ruska ofanziva i ukrajinska kontraofanziva

Usprkos teškim borbama koje se vode u istočnoj regiji Donbas, rat je ušao u svojevrsnu pat poziciju u proteklim mesecima, odnosno otkako je Ukrajina oslobodila južni grad Herson. S izuzetkom ruskog zauzimanja ukrajinskog grada Soledara, nijedna strana nije ostvarila značajniji napredak, prenosi Index.

No, ruska prolećna ofanziva, baš kao i ukrajinska kontrafanziva, se već dugo vremena smatra verovatnom. Američki bezbednosno-obrambmeni think tank Institut za ratne studije nedavno je objavio da bi Moskva mogla da „preduzme odlučnu akciju“ i pokrene „veliku ofanzivu“ na istoku zemlje.

Ukrajinski ministar obrane rekao je da će ukrajinski komandiri za cilj uoči očekivane ruske ofanzive imati zadatak da „stabilizuju front i pripreme se za kontraofanzivu“.

„Verujem da će ova godina biti godina naše vojne pobede“, izjavio je Reznikov, dodavši kako ukrajinske snage „ne smeju da izgube inicijativu“ koju su imale u proteklim mesecima.

Reznikov je posetio Francusku kako bi postigao dogovor o kupovini dodatnih radara protivvazdušne obrane tipa MG-200, za koje je rekao da bi „značajno povećali sposobnost oružanih snaga da detektuju mete u zraku, uključujući balističke projektile i različite dronove“.

„Ništa ne sugeriše da je Putin promenio svoje ciljeve“

Njegovi komentari stižu u trenucima kad ukrajinski obaveštajci tvrde da je ruski predsednik Putin naredio svojim snagama da zauzmu istočnu regiju Donbas do kraja proleća. No, glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da „nema indikacija da je Putin ograničio svoje vojne ciljeve na osvajanje istočnih regija Ukrajine“.

PROČITAJTE JOŠ

„I dalje aktivno nabavljaju nova oružja i još municije. Jačaju sopstvenu proizvodnju, ali i nabavljaju još oružja od drugih autoritarnih država poput Irana i Severne Koreje“, rekao je Stoltenberg, pa dodao: „No, ono što je najvažnije od svega, ne vidimo nikakve znakove da je predsednik Putin promenio cilj ove invazije – kontrolu nad Ukrajinom. I sve dok je tako, moramo biti spremni na dug sukob“.

BONUS VIDEO Nemački i američki tenkovi u Ukrajini: Menja li se tok rata? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar