PHOTO SPLIT / Sipa Press / Profimedia

Nasukane gondole i presušeni kanali, a okolo razočarani turisti - slike su koje ovih dana stižu iz Venecije i privlače pažnju čitavog sveta. Međutim, ne stižu samo iz Venecije tužni prizori. Drastična oseka prisutna je i na Jadranu, a situacija izgleda dramatično od Fažane do Pelješca.

„Prvo, ova oseka je ekstremna, ali je nivo mora još uvek oko 20 centimetara viši od najekstremnijih oseka koje su se događale u poslednjih pedesetak godina. Ona je na neki način neuobičajena, jer je nismo imali toliko izraženu poslednjih godina“, rekao je okeanograf dr Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu za Jutarnji list.

Dr Vilibić ističe da ima više razloga zašto je more niže od uobičajenog.

„Jedan od njih jeste steričko sažimanje mora, jer hladnije more (a sad je najhladnije u godini) je gušće, pa je stoga nivo mora u Jadranu generalno najniži krajem februara i u martu. Drugo, pritisak vazduha je relativno visok, ali nije izražen, pa u slučaju da je pritisak viši za 20 hPa, što može biti u ekstremnim situacijama (trenutno je oko 1020 hPa), onda bi oseka i bila na nivou onih najekstremnijih u poslednjih 50 godina“, pojašnjava Vilibić.

Navodi još neke razloge ekstremne oseke.

„Dalje, porast saliniteta u severnom Jadranu, što je posledica suše i malog dotoka reka, ali i ulaska mnogo slanije vode u Jadran u poslednjih nekoliko godina, sigurno značajno doprinosi jakim osekama. Naročito je to izraženo u obalnom području i lagunama kao što je Venecijanska laguna, stoga što je slanija voda gušća, nivo mora u tom slučaju opada“, objašnjava stručnjak.

Pročitajte još:

Još jednom ističe da se izražene oseke ovih dana događaju zbog svih ovih faktora koji deluju u istom smeru.

„Zanimljivo je primetiti da je pre samo nekoliko meseci, tačnije u novembru prošle godine, situacija u severnom Jadranu bila potpuno suprotna, kad je ispred Venecije zabeležena najviše ikad izmeren nivo mora. Ali ne u Veneciji, jer je laguna bila zatvorena sistemom Mojsije“, zaključio je Ivica Vilibić.

BONUS VIDEO Plima zadovoljstva, Obruč bez table, teren bez parketa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar