Maroko zemljotres Foto:REUTERS/Ahmed El Jechtimi

Skoro čim su se javile vesti o zemljotresu u Maroku, stigle su ponude pomoći iz celog sveta. Ali zemlja je do sada bila selektivna u onome što je odlučila da prihvati.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova u nedelju se navodi da je Maroko „u ovoj fazi odgovorio na ponudu podrške prijateljskih nacija: Španije, Katara, Velike Britanije i Ujedinjenih nacija“.

Španija je poslala jedinicu za traženje i spasavanje sa psima tragačima, a Velika Britanija je rasporedila sličan tim, ali je bilo pitanje zašto Maroko spora prihvata druge ponude, prenosi BBC.

Francuska pomoć je u nadležnosti, ali je šef jedne humanitarne organizacije za spasavanje, Secouristes sans Frontieres, rekao je da njegovi humanitarni radnici nisu dobili zeleno svetlo od marokanske vlade vlade.

Maroko zemljotres Foto:Tanjug/AP Photo/Mosa’ab Elshamy

Alžir, koji je pre dve godine prekinuo diplomatske veze sa severnoafričkim susedom, rekao je da bi mogao da pošalje 80 specijaliziranih spasilaca iz svojih snaga civilne zaštite.

Bilo je i ponuda iz SAD, Tunisa, Turske i Tajvana, između ostalih.

Ali odluka o tome koju pomoć treba da se prihvati zaplela se u pitanja suvereniteta i geopolitike.

Postoje zategnuti odnosi između Francuske i Maroka, na primer, delom kao rezultat poteza francuskog predsednika Emanuela Makrona da se približi Alžiru.

Maroko zemljotres Foto:REUTERS/Abdelhak Balhaki

Međutim, francuske vlasti su pokušale da umanje svaku ideju da su bile odbijene.

„Ovo je pogrešno postavljena kontroverza“, rekla je ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona, a prenosi agencija Rojters.

„Spremni smo da pomognemo Maroku. To je marokanska odluka i na njima je da odluči“, rekla je ona.

Maroko kaže da želi da zadrži kontrolu i ne želi da rizikuje potencijalno haotičnu situaciju sa desetinama zemalja i organizacija koje dolaze u pomoć.

„Nedostatak koordinacije u takvim slučajevima bio bi kontraproduktivan“, kažu tamošnje vlasti.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali vladin kritičar i aktivista Mati Munjib rekao je da je to pogrešan odgovor kada je pomoć očajnički potrebna, posebno u udaljenim oblastima.

„Mislim da je greška insistirati na suverenitetu i nacionalnom pitanju. Ovo nije trenutak za odbijanje, jer je pomoć neophodna, čak i razvijene zemlje prihvataju spoljašnju pomoć u katastrofama“, rekao je on za BBC-jev program Njuzdaj.

Maroko zemljotres Foto:REUTERS/Abdelhak Balhaki

Hosam Elšarkavi, regionalni direktor za Bliski istok i severnu Afriku za Međunarodnu federaciju društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC), nije bio voljan da kritikuje marokanske vlasti u tako teškom trenutku.

Organizacija daje novac lokalnom ogranku Crvenog polumeseca, ali IFRC takođe ima specijalističke timove u nadležnosti, spremne da odu u zemlju.

„Imamo iskustvo od 30 godina u ovakvim scenarijima, znamo sveobuhvatno – biće im potrebna međunarodna pomoć. Lokalni odgovor je do sada radio fantastičan posao, ali su iscrpljeni trećeg dana i biće im potrebna dodatna pomoć“, rekao je Elšarkavi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar