Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / KREMLIN

Više od 10.000 ruskih vojnika ubijeno je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara do 9. decembra, pokazuje istraživanje BBC Rusija i nezavisne ruske medijske kuća Medijazona. Najveći broj ubijenih su dvadesetogodišnjaci sa oboda Ruske federacije, a na spisku ima i više od 400 nedavno mobilisanih građana Rusije.

Podaci do kojih su došle ove dve medijske kuće prikupljene su na osnovu potvrđenih izveštaja o smrti. Kako navodi BBC Rusija, stvaran broj bi mogao bi i duplo veći, odnosno više od 20.000 mrtvih u redovima ruske vojske bez proruskih separatista i stranih državljana koji su se borili u redovima „narodnih milicija“ samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Zvanična Moskva priznala je samo 5.937 žrtava u svojim redovima, dok procene Ukrajine i zapadnih službi navode i broj od 100.000. ranjenih i ubijenih vojnika.

Za jedan deo vojnika čija je smrt potvrđena, pornađeni su podaci o rodu vojske kom su pripadali, godištu i delu Rusije iz kog potiču na osnovu čega je Moskov tajms napravio grafike koje daju bolji prikaz o tome šta znamo o ruskim trupama koje su poslate u Ukrajinu.

Najsmrtonosniji dani na ratištu

Statistika pokazuje da je ruska vojska već prvog dana rata 24. februara izgubila skoro 100 vojnika, a tačnije 98. Do kraja februara, odnosno tokom prvih pet dana rata, ukupan broj žrtava bio je 411.

Najsmrtonosniji dan za ruske trupe od početka rata do danas bio je 6. mart kada je za 24 sata poginulo 123 vojnika. Od početka delimične mobilizacije u Rusiji 21. septembra, najviše ruskih vojnika stradalo je 24. oktobra kada je broj žrtava u ruskim redovima bio 61.

Ruska vojska Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruska vojska najmanje je ginula u sredinom jula, a manji broj žrtava (između 10 i 15 dnevno) beležen je i u arprilu kada je Moskva objavila povlačenje iz Harkovske, Sumske, Kijevske i Černigovske oblasti, odnosno završetak „prve faze rata“ i premeštanje na istok, u Donbas. Kraj novembra i početak decembra takođe su dani kada ruske trupe nisu beležile mnogo žrtava, čak u pojedinim danima početkom decembra nije zabeležena nijedana žrtva među ruskim vojnicima.

Manji broj žrtava u poslednjim nedeljama rata verovatno je posledica i manjeg broja operacija na tlu usled zime, ali i promene ruske taktike koja sada podrazumeva napade iranskim dronovima „šahid“ i gađanje ključnih objekata ukrajinske infrastrukture krstarećim raketama.

Najviše ginu potpukovnici

Istraživanje je pokazalo da na frontu najčešće ginu vojnici u prvim redovima, ali zabeležene su i žrtve među visoko rangiranim vojnicima. Statiska pokazuje da najčešće ginu potpukovnici. Njih 123 izgubilo je život od početka ruske invazije, kao i 44 pukovnika i četiri general-majora. Takođe, utvrđena je i smrt devet pilota.

Najveći broj poginulih ima 21 godinu

Podaci pokazuju da na ratištu najčešće ginu najmlađi i najmanje iskusni vojnici, odnosno mladići u dvadesetim godinama. Najviše mrtvih ima među mladićima starosti 20 godina (350), zatim 21 godina (447), 22 godine (396), 23 godine (370) i 24 godine (386). Kada je reč o muškaracima u tridesetim godinama, najviše je stradalo 35-godišnjaka – 326.

Sa druge strane, najmanje mrtvih je među šezdesetogodišnjacima – otkriveno je tek 16 slučajeva poginulih starijih od 60 godina.

Najčešće gonu vojnici sa oboda Ruske federacije

Sudeći po statistici, svaka od autonomnih republika i oblasti u sastavu Ruske federacije beleži žrtve među svojim stanovništvom, uključujući i Moskovsku oblast.

Ginuli su vojnici iz najudaljenijih i najnepristupačnijih regiona na Dalekom istoku poput Čukotke čijih je osam stanovnika stradalo i Kamčatke koja broji 42 mrtva vojnika. Iz Republike Saha (Jakutija), najveće dalekoistočne republike koje je u sastavu Ruske federacije, poginuo je 51 vojnik, a iz Habarovskog kraja 94.

grafika rusija vojska /https://www.themoscowtimes.com/
grafika rusija vojska /https://www.themoscowtimes.com/

Ipak, statistika pokazuje da je veći broj mrtvih vojnika poreklom sa zapada zemlje, iz oblasti najbližih Ukrajini – Rostov (287), Volgograd (288), Dagestan (363) i Krasnodar koji je ujedno i „šampion“ na ovoj listi sa 427 svoja stanovnika koji su stradali u Ukrajini.

Centralni deo zemlje takođe je dao veliki broj žrtava. Iz Sverdolovske oblasti poginulo je 325 vojnika, iz Čeljabinske oblasti 300, a isti broj žrtava broji i obližnja Republika Baškortostan, smeštena između Volge i Urala.

Poginuo je i veliki broj vojnika iz jugoistočnog dela, posebno iz Republika Burjatija (356) i
Zabajkalskog kraja, koji se granili sa Kinom i Mongolijom, iz kog je stradalo (228).

Kada je reč o Moskovskoj oblasti, najnaseljenijem delu Rusije, broj stradalih vojnika je 160.

Najviše mrtvih među redovnim vojnicima

Na bojnom polju najviše gine redovna ruska vojska u čijim redovima su zabeležene najmanje 5,804 žrtve, zatim vojnici po ugovoru (1,066).

Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Ubijeno je i 108 pripadnika ozloglašene grupe plaćenika „Vagner“, kao i 85 zatvorenika koji su mobilisani tokom služenja kazne, a u zamenu za smanjenje kazne ili ukidanje iste ukoliko provedu određeno vreme na frontu.

Kada je reč o mobilisanim ruskim državljanima broj žrtava je 404. Delimična mobilizacija uvedena je ukazom ruskog predsednika Vladmira Putina 21. septembra, a cilj je bio da se mobiliše 300.000 muškaraca sposobnih da idu u rat. Iako je delimična mobilizacija okončana polovinom oktobra, u Rusiji postoji strah da početkom sledeće godine sledi novi talas mobilizacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare