Slovenija granica
Hrvatska granica Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatski Uskok podigao je optužnicu protiv dve radnice na carini, koje se terete da su 11. avgusta 2021. godine, na graničnom prelazu Slavonski Šamac, pokušale od stranog državljanina da iznude mito kako bi izbegao carinski prekršaj, piše Jutarnji list.

Tužilaštvo je saopštilo da se radnice, starosti 59 i 43 godine, terete na osječkom Županijskom sudu za primanje mita i zloupotrebu položaja i ovlašćenja prilikom granične carinske kontrole pregledom prtljaga stranca, koji je automobilom ulazio iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Uskok je precizirao da je su osumnjičene pronašle neprijavljenu robu koja podleže carinskom nadzoru, nakon čega su mu predočile da je počinio prekršaj za koji će kazna iznositi najmanje 10.000 kuna (oko 1.300 evra) i da će postupak trajati najmanje tri sata, kao i da će biti evidentiran kod policije te „da može izbeći prekršaj, a on neka predloži kako“.

Kada im je rekao da kod sebe ima 1500 švedskih kruna (oko 130 evra), osumnjiče su ga navodno uputile da na bankomatu u Slavonskom Šamcu podigne novac u kunama i da im donese onoliko novca koliko on proceni. Pritom su mu, navodi Uskok, poručile da one gube na plati time što ga neće kazniti, prenosi Jutarnji list.

Međutim, iako je strani državljanin otišao u pravcu Slavonskog Šamca, vratio se do graničnog prelaza bez da je podigao novac navodeći pritom da mu je kartica zaključana za inostrane transakcije.

Potom, nastavlja Uskok, osumnjičene nisu evidentirale počinjeni carinski prekršaj niti su preduzele dalje radnje radi sankcioniranja počinioca prekršaja, već su mu naložile da robu vrati u Bosnu i Hercegovinu, što je on i učinio.

Slučaj je, navodi jutarnji, otkriven u septembru 2021, kada je na YouTube-u objavljen i snimak navedenog događaja.

U nastavku je transkript tog razgovora:

Carinska službenica 1: Nisam zato da se pravi prekršaj. Sve sam vam objasnila. To što vi kažete da vam je za put… Za put tolerišemo ono što imate već pripremljeno. Znam da morate jesti, ali ne moram ni to tolerisati. Sve sam vam objasnila i ne mogu više objašnjavati. Ja sam jutros od 7 sati u fazi objašnjavanja.

Carinska službenica 2: Kazna vam sigurno ne bi koštala ispod 10.000 kuna. To je minimum. Sad ja lupam. Mi to kad stavimo na vagu onda to može biti i gore. Tri sata ćete stajati ovde sigurno. Lažem, nećete ni tri, stajaćete četiri, jel‘ šefica piše već dva prekršaja. Ulazite u sistem kod policije. Ja vam ne bih bila na mestu nikako.

Putnik: Hahahahaha

Carinska službenica 2: Ako se krene pisati prekršaj. Moj vam je savet, izbegnite prekršaj.

Putnik: Evo, da izbegnemo prekršaj, šta možemo?

Carinska službenica 2: Čuli ste kol‘ka je kazna. Vi predložite nešto koleginici i računajte to…

Putnik: Znate koji je problem sad kod mene ovde, ako mogu vam neku nadoknadu? Ali, s gotovinom sam slab, karticu imam, imam vrlo malo gotovine.

Carinska službenica 1: E, a mi nemamo bankomat ovde. Ništa, onda ćete čekat‘ prekršaj da se napravi.

Putnik: Ako je to to. Imam u švedskim krunama, nekih 100 i nešto evra, nisam siguran. Možete pogledati.

Carinska službenica 1: Neću ja gledati. Mogu i to napraviti…

Putnik: Ne, ne. Ali, kažem…

Carinska službenica 2: Vi morate isto bit‘ svesni. Koleginica gubi na plati kad ne napiše prekršaj, a ja verujem da je umorna. Evo, od 7 sati nam je ovako.

Putnik: Evo, ovo je moje. Ja nisam pripremljen bio za to. Ovo su moje švedske krune, vidite, 1500 švedskih kruna.

PROČITAJTE JOŠ:

Carinska službenica 1: Šta ćemo sa švedskim krunama. Svaka im čast…

Putnik: Znam. Imam karticu, na putu mi ne trebaju pare, nikada ih ne koristim. To je jedino što je ostalo. Rado bih da mogu nešto.

Carinska službenica 1: Ništa, onda moramo pisati prekršaj.

Putnik: Nemojte samo zato što ja sad stvarno sam u situaciji takvoj.

Carinska službenica 1: Šta sad? Jedino da vratimo to nazad, da odete da odvezete to meso u Bosnu.

Putnik: Da ostavim švedske krune što imam.

Carinska službenica 1: Neću, šta će mi te švedske krune. Šta ću ja s njima!?

Putnik: Znam, ali šta da radim? Evo, da ima neki automat ja bih…

Carinska službenica 2: Imate bankomat tamo gore. Ja vam preporučam otiđite do bankomata u selo, dignite i dobro…

Carinska službenica 1: Bankomat postoji u selu. Znači sad tu, kružni tok, ne idete desno nego odete još malo (otvaraju se vrata), idete putem u selo, na desnoj strani je bankomat.

Carinska službenica 2: Jel, znate u čemu je problem? Verujte, ja sam sad ovakva dva prekršaja dala šefici da piše. Ona njih neće završiti do 4, pola pet, vi morate čekati da dođete na red. Vidim da ste razuman čovek, niste bezobrazni i zato vam najverovatnije i ona izlazi u susret. Moj vam je savet, provozajte se do tamo, vratite se, rešite sa koleginicom i radi vas i radi nje, jer vidim da je i njoj jadnoj puna kapa već. A, verujte mi da ne želite biti ovde do 4-5 sati.

Putnik: Nemam nameru, pošto mi je dalek put.

Carinska službenica 2: Ja vas razumem, ali i vi nju morate da razumete. Iskreno, ona gubi na plati time što vas neće kazniti, jer mi smo plaćeni po takvim stvarima. Evo, vi otiđite, a procenite dobro koliko vam ona izlazi u susret.

Carinska službenica 1: Evo, objasnila sam vam gde je bankomat, pa se provozajte.

Putnik se nakon nekoliko minuta vratio neobavljena posla, jer nije mogao da podigne novac na bankomatu.

Putnik: Meni je kartica zaključana za inostranstvo. Moram imati internet da bih je otvorio…

Carinska službenica 1: Ništa. Nemojte mi više ništa pričati. Ajmo, vratite vozilo i vratite robu u Bosnu i neću vam pisati prekršaj. Oprostiću vam.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare