Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Vjekoslav Prebeg, Hrvat koji se borio za Ukrajinu i koji je zarobljen kod Mariupolja, u razgovoru za Dnevnik HRT-a ispričao je kako je oslobođen iz ruskog zarobljeništva.

„Put je bio težak. Kada su nas odvodili iz donjeckog istražnog zatvora, bili smo vezani, proveli smo od 14 sati do 18 sati u kamionu, bilo je hladno noću. Bili smo umorni. Odveli su nas na aerodrom Rostov na Donu. Nismo znali šta se događa. Sreli smo te neke Saudijce, nismo ni znali da li su Saudijci, samo smo pretpostavili po odeći“, rekao je Prebeg za HRT.

Vjekoslav Prebeg Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Prebeg je juče stigao u Hrvatsku. Oslobođen je sa još devet zatvorenika iz Velike Britanije, SAD-a, Švedske i Maroka. Pre leta za Saudijsku Arabiju, koja je posredovala pri oslobađanju, zarobljenike su na aerodromu pregledali lekari.

Pročitajte još:

„Bila su dva doktora, inicijalni pregled, saturacija, pritisak, grlo, poslušali su nam pluća i napisali kratki izveštaj o svakome. Onda su išli da provere taj neki avion“, rekao je Prebeg priznavši da su zarobljenici bili uplašeni.

Naime, kad su ih vodili prema aerodromu, svi su pretpostavljali da idu prema ukrajinskoj teritoriji na razmenu.

„Kad sam čuo avion, rekao sam: „Momci, mi smo sto posto u Rusiji“. Najbliži aerodrom od Donjecka je Rostov na Donu. Prvo je bilo to neko uzbuđenje, konačno se nešto promenilo, konačno ide prema nečemu i onda kad sam čuo avion, ko zna gde sad idemo, šta se događa“, rekao je Prebeg.

Vjekoslav Prebeg Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Zahvalio je saudijskom prestolonasledniku Muhamedu bin Salmanu koji je posredovao u razmeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine i čijim su privatnim avionom prevezeni.

„Hteo bih takođe da zahvalim premijeru Plenkoviću na svemu što je činio svih ovih meseci za mene. Hto bih da se zahvalim ministru spoljnih poslova, hteo bih da se zahvalim i predsedniku Zelenskom, koji je u saradnji s našim ministrom i premijerom mnogo toga učinio i doveo do toga da konačno budemo oslobođeni iz zarobljeništva“, rekao je Prebeg.

Zatim je rekao da je jako umoran jer je poslednja tri dana spavao zaista kratko.

„Umoran sam, a opet nekako ne mogu da spavam. Mislim da mi treba bar 12 sati normalnog sna, da se probudim i da shvatim da se to dogodilo, da sam slobodan. Mogu samo da kažem da je lepo biti kod kuće“, naglasio je Prebeg.

Vjekoslav Prebeg Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Na pitanje kakvi su mu planovi, poručio je da želi najpre da vidi sestru i prijatelje. Ima još jednu želju.

„Hteo bih da stupim u kontakt sa svojom devojkom Irinom. Kad su počela vojna delovanja oko Nikolajeva, ona je pobegla u Francusku kod svoje rođake s decom. To mi je prioritet sada, ali ne bih hteo ništa da forsiram. Želim da čujem da li je dobro i ako bude uslova voleo bih da je vidim“, isatako je hrvatski državljanin.

Podsetimo, Prebeg se još uvek nalazi u bolnici u Dubravi. S njim je i njegova sestra. Lekari kažu da je dobrog zdravstvenog stanja, ali s obzirom na devijaciju nosa i povredu desnog ramena, juče su uradili sve potrebne analize.

Prebeg je sam zatražio psihološku pomoć. Posle pregleda kod psihijatra, lekari su utvrdili da je jako traumatizovan. Na telu ima vidljive ugrize, zbog toga će ga danas pregledati dermatolozi, a zatim bi trebalo da bude pušten na kućno lečenje.

BONUS VIDEO Nakon proglasa mobilizacije u Rusiji, političari rusofili u Srbiji nikom ponikoše

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram