Vjekoslav Prebeg Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Hrvat, Vjekoslav Prebeg, koga su Rusi zarobiliu Ukrajini u aprilu, a oslobođen je u razmeni zarobljenika uz posredovanje Saudijske Arabije, stigao je u Zagreb. Odmah je prebačen u KB Dubrava.

Novinarima se ispred te bolnice obratio doktor Toni Kolak, koji je objasnio dalji tretman Prebega.

„Gospodin Prebeg je primljen u prilično dobrom fizičkom stanju, a njegovo psihičko stanje će proceniti psihijatar. Uradićemo uobičajenu proceduru. Ima povrede desnog ramena, vidljiv je ožiljak na mestu ulaska projektila i devijaciju nosa. Primićemo ga na jedan dan da nam ništa ne promaknei. Mislim da ćemo ga sutra pustiti iz bolnice“, rekao je Kolak.

Doktor je dodao da je takve pacijente već sreo.

„Tokom Domovinskog rata imao sam priliku da razgovaram sa ljudima koji su bili zarobljenici na drugoj strani. On otprilike tako izgleda, prestravljen je, ali mu je drago što je živ“, rekao je on.

U intervjuu za Dnevnik HRT-a ispričao je kako je pušten iz ruskog zarobljeništva.

„Put je bio težak. Kada su nas odveli iz istražnog zatvora u Donjecku, bili smo vezani, proveli smo od 14 do 8 sati u kamionu, bilo je hladno noću. Bili smo umorni. Odvezli su nas na aerodrom u Rostovu na Donu. Nismo znali šta se dešava. Sreli smo neke Saudijce, nismo ni znali da li su Saudijci, samo smo po odeći nagađali“, rekao je Prebeg.

Podsetimo, on je danas stigao u Hrvatsku. Oslobođen je uz još devet zatvorenika iz Velike Britanije, SAD-a, Švedske i Maroka. Pre leta za Saudijsku Arabiju, koja je posredovala pri oslobađanju, zarobljenike su na aerodromu pregledali lekari.

BONUS VIDEO: Predaja ukrajinskih boraca iz Azovstala i zbrinjavanje ranjenika


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar