Vjekoslav Prebeg Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Hrvat Vjekoslav Prebeg izjasnio se pred sudom u samproglašenoj Doneckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti te nepriznate republike pod ruskim patronatom optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti pa mu preti smrtna kazna.

„Izjavio je da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije učestvovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Poslednji put je pucao pre početka rata u Ukrajini, navode ruski mediji koji su mogli pratiti suđenje“, prenela je slovenska novinska agencija STA.

Foto: Tanjug/AP

Sud u odmetnutoj ukrajinskoj regiji započeo je 15. avgusta suđenje protiv Prebega, Šveđanina Matiasa Gustavsona, kao i Britanaca Džona Hardinga, Endrua Hila i Dilana Healija, prenosi Jutarnji list.

Gustavson, Prebeg i Harding optuženi su za pokušaj „nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti“ te za „učestvovanje u vojnom sukobu ili vojnim delovanjima kao plaćenici“, navodi ruska Izvestija.

Vjekoslav Prebeg Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Njima preti smrtna kazna, dok je Hil optužen samo ovo poslednje, a Heali za „učestvovanje u regrutovanju plaćenika za učestvovanje u oružanom sukobu“.

Interfaks navodi da će se sledeće ročište održati u oktobru. Ruski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu.

Foto: Tanjug/AP

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvanični Zagreb „odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ranije ovog meseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu sa njegovom porodicom.

BONUS VIDEO: Trenutak eksplozije u Vinici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)