Samanta Vol Foto: Facebook/Kelly Neumann

Predsednica sinagoge u Detroitu pronađena je izbodena na smrt ispred svoje kuće u centru grada u subotu ujutro.

Samanta Vol (40) bila je šef sinagoge Isak Agre u centru Detroita od 2022. godine, a poznata je po svom radu sa nekoliko demokratskih političara, uključujući kongresmenku Elisu Slotkin.

Volino telo je navodno otkriveno nakon što je „trag krvi“ doveo do njene kuće, gde je pronađena sa višestrukim ubodnim ranama i proglašena mrtvom na licu mesta.

Policija je saopštila da još istražuje zločin i nije objavila motiv zločina. Ostaje nejasno da li ubistvo ima veze sa nemirima na Bliskom istoku.

Nisu izvršena hapšenja, a od svih koji imaju informaciju se traži da pozovu Odsek za ubistva Detroitske policije.

Religioznoj vođi, koja je bila poznata po svom radu na izgradnji mostova između jevrejske i muslimanske zajednice, ubrzo je pristigla počast, dok je njena sinagoga izrazila šok zbog njene iznenadne ‘neočekivane’ smrti.

„U ovom trenutku nemamo više informacija, ali ćemo ih podeliti kada postanu dostupne“, saopštila je njena sinagoga.

Vol se u junu 2017. godine našla na listi „36 ispod 36“ Detroitskih jevrejskih vesti, koje su je opisale kao društvenu i političku aktivistkinju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ona je bila ključan faktor u osnivanju muslimansko-jevrejskog foruma u Detroitu – kolektiva mladih obe vere koji se okupljaju da zajedno uče, slave i grade zajednicu“, piše u njenom profilu.

Pohvaljena je jer je pomogla u „izgradnji i produbljivanju važnih odnosa“ između lokalnih jevrejskih i muslimanskih zajednica, gde je bila domaćin „revolucionarnih događaja, uključujući međuversku iftarsku večeru na kojoj je dočekala sirijske izbeglice“.

Mičigen ima jednu od najvećih muslimanskih populacija po glavi stanovnika u Sjedinjenim Državama.

Istražitelji nisu ukazali na bilo kakvu vezu sa sukobom na Bliskom istoku, ali to dolazi samo nekoliko dana nakon što je američki državni tužilac Merik Garland upozorio da su muslimani i Jevreji izloženi povećanom riziku od pretnji i zločina iz mržnje zbog ove situacije.

Ubistvo se takođe dogodilo samo nedelju dana nakon što je dečak palestinskog porekla Vadea Al-Fajoume (6) nasmrt izboden u Ilinoisu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar