Foto: REUTERS/Zohra Bensemra, Foto EPA-EFEYURI KOCHETKOV, Mihail Hodorkovski Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Proteklih rođendana ruski predsednik Vladimir Putin raskošno je slavio, a svetske vođe takmičile su se ko će mu dati bolji poklon. Ove godine, nakon invazije na Ukrajinu, više nije tako, a Putin slavi veliki jubilej - 70 godina. Izgubio je ugled u političkom svetu, podršku tajkuna i oligarha, a mediji se pitaju u kakvom je stanju njegovo zdravlje, ali i koliko je sigurna njegova predsednička pozicija, piše američki Foks njuz.

Posrnuli ruskih oligarh Mihail Hodorkovski, (kojeg je baš Putin koštao moći i bogatstva), autor knjige „Rusko pitanje“, smatra kako se za Putina radi o otrežnjujućem iskustvu, kao i za one u njegovom krugu bliskih saradnika. On veruje da su oni povezani, ali zapravo su ogrezli u korupciju.

„Elite znaju da će, kada Putin jednog dana umre, oni izgubiti radna mesta ako ne i život“, kaže Hodorkovski te ističe kako je ta nesigurnost ruskih elita intenzivirana ratom u Ukrajini za kojeg se čini da će biti vrlo loš po Rusiju.

„Ako ukrajinska vojska nastavi da napreduju, nad ruskim zvaničnicima se sve više nadvija smrtna pretnja koja bi mogla postati toliko ozbiljna da će ga prisiliti da ode. To je jedna od mogućnosti. Putin to razume i u strahu je od toga. Za Putinove ljude novost je mogući ružan razvoj događaja u ratu, te da bi svi mogli u tome teško stradati“, kaže Hodorkovski.

Dodaje kako su pripadnici ruske elite svesni da Putin svojim ludačkim potezima, poput pretnje nuklearnim oružjem, ratnim gubicima te masovnom mobilizacijom, postaje pretnja ne samo njima, već i članovima njihovih porodica, prenosi Jutarnji list.

Hodorkovski, bivši vlasnik ruskog naftnog diva Jukosa i nekada najbogatiji čovek u Rusiji, poslat je u zatvor u Sibiru 2003. godine, nakon što je počeo javno govoriti o korupciji. Putin je time tada poslao jasnu poruku da su oligarsi sigurni pod uslovom da budu tihi.

Trenutno se nalazi u egzilu u Londonu gde vodi fondaciju „Otvorena Rusija“ koja kroz medije i obrazovanje gradi učinkovitiju opoziciju koja se zalaže za učinkovitije i demokratičnije društvo.

PROČITAJTE JOŠ:

„Zovemo ga vođom mafije. To nije pokušaj da ga ponižavamo nego važan aspekt njegovog identiteta kojeg se mora uzeti u obzir kad se s njime pregovara. Na poziciji je 22 godine i ponaša se kao stari bandit jer je ostario. Ti, stari banditi, ne razmišljaju o svojim postupcima, misle samo o svojoj misiji. Do čega ih je život doveo? Putin je izabrao taj put. Možda ne obnove Sovjetskog saveza, ali svakako Ruskog carstva“, kazao je Hodorkovski, prenosi Foks njuz.

On smatra kako je Putin zaista verovao da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski prepustiti deo teritorija Rusiji, pa se osećao ponižen kad se to nije dogodilo. Veruje, takođe, da je Putin pod uticajem još ekstremnijih osoba poput čečenskih lidera Ramzana Kadirova i Jevgenija Prigožina koji su vođe zloglasne divizije plaćenika Vagner i kojima se u poslednje vreme pridružio veliki broj ruskih zatvorenika.

„Ono što pokušavam objasniti Zapadu je da Hitler nije upotrebio hemijsko oružje samo zato jer nije imao vremena, a isto tako neće ni Putin upotrebiti nuklearno oružje ako ostane bez vremena“, naveo je Hodorkovski.

BONUS VIDEO: Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar