Foto:Marcos Vizcarra / AFP / Profimedia,HO / AFP / Profimedia

Sin zloglasnog meksičkog narkobosa El Čapa uhapšen je u Kulijakanu u Meksiku, objavili su meksički zvaničnici. Istovremeno je zemlju zahvatila nezapamćena epidemija nasilja.

Meksičke vlasti uhvatile su sina narkobosa El Čapa u ranojutarnjoj operaciji u Kulijakanu, gradu na severozapadu zemlje koji je dugo bio matična baza kartela Sinaloa, rekla su tri zvaničnika meksičke vlade. Zvaničnici, koji nisu bili ovlašćeni da javno govore o raciji, rekli su da su snage sigurnosti uhapsile Ovidija Guzmána Lópeza, sina Hoakina Guzmána Loere, zloglasnog gospodara kriminala poznatog kao El Čapo.

Foto:Marcos Vizcarra / AFP / Profimedia

Guzmán López prebačen je u vojnu bazu u Meksiko Sitiju, rekla su dva zvaničnika. Nakon hapšenja El Čapovog sina, koji je i sam bio istaknuti vođa kartela, meksička se vlada sprema da proglasi pobedu u borbi protiv nasilja. Poslednjih je meseci u toj državi izbila epidemija nasilja, koja se smatra najsmrtonosnijom u novijoj istoriji.

Foto: HO / AFP / Profimedia

Kaos na ulicama Kulijakana

Naoružane su bande na raciju koju je naredila vlast odgovorile paljenjem vozila i blokiranjem glavnih saobraćajnica koje vode iz grada. Videosnimci na društvenim mrežama prikazuju autobuse i teretna vozila u plamenu. Na Tviteru se pojavilo mnoštvo videosnimaka koje prikazuju pucnjavu i policijsku raciju, prenosi Index.hr.

Foto:Marcos Vizcarra / AFP / Profimedia

Pucnjava se odvijala i u blizini aerodroma, koja je na Tviteru potvrdila da je zatvorena iz bezbednosnih razloga. Jedan je avioprevoznik rekao da je jedan od njegovih aviona pogođen u pucnjavi, dok su u njemu bili putnici. Zabeležene su i otmice automobila.

Foto:Marcos Vizcarra / AFP / Profimedia

„Kulijakan je pustinja“, rekao je zvaničnik. „Crveni krst raspoređen je po gradu, kao i vatrogasci.“

Gradonačelnik Huan de Dios Gamez potvrdio je na Tviteru da savezne oružane snage sprovode operaciju u Kulijakanu od zore.

PROČITAJTE JOŠ:

Istorija bežanja od vlasti

Porodica Guzmán ima dugu istoriju bežanja meksičkim vlastima. El Čapo je dva puta bežao iz zatvora. Savezni tužioci u Sjedinjenim Državama kažu da su njegovi sinovi pomogli u orkestriranju njegovog zloglasnog bekstva iz strogo osiguranog zatvora 2015. godine kroz tunel dugačak skoro dva kilometra iz tuša u njegovoj ćeliji.

Foto:Marcos Vizcarra / AFP / Profimedia

Američki advokat Guzmána Lópeza Džefri Ličman, koji je takođe zastupao njegovog oca, odbio je da komentariše hapšenje. Zvaničnici ministarstva pravosuđa SAD-a, koji su 2019. podigli optužnicu protiv Guzmána Lopeza i jednog od njegove braće, odbili su da komentarišu jesu li tužioci zatražili izručenje.

Godine 2019. snage sigurnosti upale su u Culijakan i pritvorile El Čapovog sina Guzmána Lópeza, a zatim ga pustile nakon što su naoružani pripadnici kartela otvorili val paljbe iz automatskih puški po gradu, palili automobile i uzeli pripadnike snaga bezbednosti za taoce.

BONUS VIDEO: Život i smrt Pabla Eskobara kralja kokaina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar