Foto: Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia.rs

Homoseksualci i biseksualni muškarci u monogamnim vezama više neće biti primorani da se uzdržavaju od seksa radi davanja krvi, navodi se u federalnim smernicama koje će biti predložene u narednim danima, čime će se okončati tragovi najranijih dana krize AIDS-a.

U SAD-u je planirano ublažavanje ograničenja od strane Uprave za hranu i lekove (FDA) i usledilo je nakon višegodišnjeg pritiska banaka krvi, Američkog medicinskog udruženja i organizacija za prava LGBT osoba da se napuste pravila za koju neki stručnjaci kažu da su zastarela, homofobična i nedelotvorna u održavanju sigurnosti opskrbe nacije krvlju.

Novi pristup eliminiše pravila koja ciljaju na muškarce koji imaju seks sa muškarcima i umesto toga se fokusira na seksualno ponašanje ljudi, bez obzira na pol, koje predstavlja veći rizik od zaraze i prenošenja HIV-a.

Očekuje se da će FDA usvojiti predlog nakon perioda javne rasprave. Druge zemlje, uključujući Kanadu i Ujedinjeno Kraljevstvo, napravile su slične promjne poslednjih godina.

Decenijama, homoseksualci su govorili da su se osećali kao parije jer im je bilo zabranjeno da izvode opštee hvaljeni čin društveno korisnog rada, sklonjeni od pridruživanja prijateljima i porodici da daju krv nakon nacionalnih katastrofa. Krutost pravila FDA – bez izuzetaka za one koji su u monogamnim vezama – učinila je da se neki osećaju kao da ne može da im se veruje ili da se na njih gleda kao na vektore bolesti, bez obzira na to koje korake preduzimaju da zaštite svoje zdravlje.

„Očuvanje sigurnosti snabdevanja krvlju je najvažnije, ali je takođe važno ići napred kako ne bismo isključili grupu davalaca koji bi mogli biti savršeno sigurni“, kaže Klaudija Kon, glavna medicinska službenica Udruženja za unapređenje krvi i bioterapije, prenosi Vašington post.

***

BONUS VIDEO: Pucnjava u gej klubu u Kolorado Springsu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar