Raketna krstarica Moskva
Raketna krstarica Moskva Foto:EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Pre tri nedelje brodovi ruske mornarice pokušali su da blokiraju izlaz američkog nosača aviona Hari Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Republiku admiral Đuzepe Kavo Dragone, zvaničnik italijanskog Vrhovnog štaba odbrane. On je rekao da su ruski ratni brodovi stigli duž italijanske obale sve do Ankone.

Prema rekonstrukciji italijanskog dnevnika, 22. jula ruski brodovi blokirali su ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali da spreče kretanje američkog nosača aviona. Ovo je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO-a i ruskih brodova na tom području.

„Mediteranske zemlje će morati da se naviknu na ruske ratne brodove“

Kavo Dragone je u intervjuu rekao da je admiral Aurelio De Karolis, čim su ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, mobilisao najbliže jedinice. Italijanska Fregata Bergamini pratila je ruski razarač Admiral Tribuc, a fregata Marceglia rusku krstaricu Varjag. Uz to, stalno su ih nadletali mornarički avioni P72, a onda je stigla i fregata Libecio, prenosi Index.hr.

„Mediteranske zemlje moraće da se priviknu na ruske ratne brodove na Sredozemnom moru i na njihova nadmetanja s mornaricama Severnoatlantskog pakta“, rekao je 65-godišnji Kavo Dragone za La Republiku.

Italijanski admiral kaže da je „Putin 31. jula potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem koje će biti štab sukoba sa NATO-om i Rusi će tu stalno održavati stabilnu pomorsku silu“. Dodao je da će „naročito nasrtljivi biti na Bliskom istoku i u Africi, gde žele stvoriti bazu u Sudanu. Pokušaće da se ponovo pokrenu u Egiptu, Libiji i Alžiru.“

„Ruska pažnja više nije samo na istočnom Mediteranu nego i u središnjem. Zato sam, nakon događaja u Jadranu, naredio promenu naše pomorske bezbednosne postave. Operacija Sigurno more sada je postala Sigurni Mediteran, a naše patroliranje se proširilo na sav bazen, ne samo na zone najbliže Italiji. To je jedini način da se situacija kontroliše“.

Kavo Dragone kaže da su „Rusima na Mediteranu izvori opskrbe jer je severna Afrika područje koje žele da destabilizuju“.

„Ruska krstarica bila je na manje od 100 kilometara od američke“

La Republika u svojoj rekonstrukciji događaja piše da su na ruske poteze u Jadranu odmah reagovali NATO-ovi zapovednici koji su želeli da pokažu da se neće odreći kontrole nad prolazom iz Jonskog u Jadransko more. Krajem jula, ruska krstarica Varjag bila je na manje od 100 kilometara udaljena od američke krstarice Forest Šerman.

Ovi brodovi su se nalazili na stranama rta Santa Maria di Leuka, ruski brod na jadranskoj strani i američki na jonskoj. Nešto dalje na jugu se nalazio nosač aviona Hari Truman sa svojom američkom pratnjom.

Trumanu su se pridružili NATO-ovi brodovi iz Turske, Grčke, Italije, Španije i SAD-a i 25. jula formirali kvadrat oko nosača aviona, piše italijanski dnevnik. Dodaju da je i 31. jula Global Hok, jedan od najvećih američkih špijunskih aviona, satima patrolirao iznad Jonskog mora.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovo su rutinske aktivnosti, ali napetije je sada nego u doba Hladnog rata“

Admiral Kavo Dragone tvrdi da je situacija sada daleko napetija nego u doba Hladnog rata.

„Na Sredozemlju je stalno nadmetanje. Nema više stare ideje mira. Prelazi se izravno s nadmetanja u krizu, koja preti prerastanjem u sukob.“

Podsetio je na situaciju iz aprila.

„U aprilu su se dve njihove podmornice Kilo približile NATO-ovoj floti u Jonskom moru, ali su ih italijanske fregate uočile prvog dana. Držali smo ih u sonaru deset dana, a onda je francuska jedinica zamenila našu. U podmornicama čuju naše sonare koji ih ‘pingaju’ i tako ocrtavaju – shvatili su da ne mogu da izmaknut kontroli, pa su otišli“.

Italijanski admiral kaže da „ruski potezi na Jadranu nisu ništa osim rutinske aktivnosti usmerene na položaj NATO-ovih snaga spram ukrajinske krize“. Kaže da su „ispipavali“ postavu američke flote i procenjivali njihovu reakciju.

„Pratili smo ih i proučavali njihove poteze. To su situacije u kojima nije jasno ko koga uhodi ili, kako se kaže u žargonu, ko koga zasenjuje. Poslali smo i podmornicu Longobardo, koja je čuvala to područje. Opazivši da nije ocrtana sonarom, otišla je mnogo bliže. Fotografije snimljene s periskopa pokazuju koliko je bila blizu ruskim jedinicama“, zaključuje Kavo Dragone. La Republika je te fotografije objavila, a njih možete pogledati OVDE.

BONUS VIDEO: U napadu na Mikolajev poginuo ukrajinski industrijalac

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare