Prizori smeća i plutajućeg otpada u enormnim količinama pretvorili su Drinsko jezero, na području Višegrada, u ekološku katastrofu. Otpad od plastike i teških metala, gume, čak i delova automobila, bele tehnike, boca i raznog smeća - u tonama pluta Drinskim jezerom, prema procenama između šest i osam hiljada kubnih metara različitog otpada godišnje se izvadi iz jezera.

Naime, usled velikih kiša vodeni talas pokupi tone smeća koje ljudi bacaju uz obalu. Uz reku postoji više ilegalnih deponija, a na kraju sve to završi kod Višegrada. Tu je postavljena zaštitna mreža da smeće ne ide dalje, piše Klix.ba.

Problem je višedecenijski i opštepoznata je priča da se ogromne količine otpada slivaju iz tri države – osim iz okolnih gradova, otpad do Drinskog jezera stiže Limom iz Srbije te Drinom iz Crne Gore.

Klix.ba je o problemu plutajućeg otpada pisao više puta, a vest o katastrofi u Višegradu obišla je i svetske medije.

„Danas ponovo gledamo iste scene kao i svake godine u Višegradu. Pristiglo je nekoliko hiljada kubnih metara otpada. Moram istaknuti da je vrlo malo napravljeno za ovaj višedecenijski problem, ministarstva tri države se redovno sastaju, a javnost ne vidi zaključke tih sastanaka. Ali jasno vidi problem koji se iz godine u godinu ponavlja“, kaže Dejan Furtula iz ekološke udruge Eko centar Višegrad.

Foto:AP Photo/Armin Durgut

„Bio bih srećan da ne gledamo više ove scene. Eko centar je pozvan da bude deo međunarodnog EU projekta ‘Aquatic plastic’, ali zbog nemogućnosti sufinansiranja projekta ne znamo šta će se dalje dešavati. Nešto slično se dogodilo i pre 3 godine kada je u Višegrad stigao brod nemačke kompanije Everwave, pa nismo bili deo projekta zbog nedostatka sufinansiranja, ali i zbog toga što tadašnje akcije čišćenja nisu objavljene u javnosti“, kaže Furtula.

Pročitajte još

„Jeziv prizor koji posetioce Višegrada dočeka na ulazu u grad je problem koji ne možemo rešiti“, rekla je Olivera Todorović iz Turističke zajednice Višegrada.

„Sudeći prema onome što čujemo od turista, taj ružan otpad koji često i smrdi, odvraća mnoge posetioca od dolaska u Višegrad“, dodala je.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare