Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Evropska unija pozvala je danas Kinu da odmah oslobodi advokaticu Li Juhan i još nekoliko aktivista za odbranu ljudskih prava i to u trenutku kada je pred zaključivanjem veliki investicioni sporazum između Pekinga i Brisela.

„Tražimo od Kine da poštuje međunarodno pravo, ljudska prava i kinesko krivično pravo, navela je u saopštenju glavna portparolka šefa evropske diplomatije Žozepa Borela.

EU traži da se odmah oslobode Li Juhan, uhapšena 2017. i još devet osoba, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Ujgurski intelektualac Ilham Tohti, koji je na spisku osoba čije se oslobađanje traži, osuđen je na doživotni zatvor u Kini zbog „separatizma“. On je 2019. bio dobitnik nagrade Saharov za ljudska prava koju dodeljuje Evropski parlament. godinu.

„EU očekuje od Kine da garantuje puno poštovanje vladavine prava i da utvrdi garancije za pravično suđenje i da sprovede detaljne istrage o svim ukazanim slučajevima arbitrarnog zatvaranja, lošeg ophođenja i mučenja branilaca ljudskih prava i njihovih porodica“, rekla je portparolka.

Zahtev je upućen u vreme kada su se naglo ubrzali pregovori između Kine i EU o važnom investicionom sporazumu, započeti pre sedam godina, do te mere da dve strane ponovo veruju da je moguće da se dogovor sklopi pre kraja godine.

Pregovori početi u novembru 2013. godine imaju za cilj uzajmnu zaštitu evropskih investicija u Kini i kineskih u EU.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar