Foto: Tanjug/Mikhail Kuravlev/Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je čestitku povodom predstojeće Nove godine i Božića srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, objavljeno je na sajtu Kremlin.ru.

Kako se navodi, čestitajući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću Novu godinu i Božić, Vladimir Putin je istakao da su „rusko-srpski odnosi u protekloj godini nastavili progresivno da se razvijaju na principima strateškog partnerstva: praktična saradnja u trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, produbljeno poverenje, politički dijalog i koordinacija napora u međunarodnim i regionalnim poslovima, što je posebno potrebno u aktuelnoj teškoj geopolitičkoj situaciji“.

„Nadam se da ćemo zajedničkim naporima uspeti da dalje gradimo konstruktivnu i višestranu bilateralnu saradnju u korist bratskih naroda Rusije i Srbije“, istakao je predsednik Rusije u poruci.

U EU čestitka samo Orbanu

Na spisku državnika kojima je Putin uputio čestitku ne nalazi se nijedno ime iz SAD, dok je u EU čestitku poslao samo mađarskom predsedniku Viktoru Orbanu kom je napisao da „uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, odnosi između zemalja održavaju pozitivan trend“.

Čestitka iz Kremlja povodom novogodišnjih praznika upućena je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Kako je Putin naveo, u godini na izmaku, bilateralna saradnja je značajno proširena u mnogim oblastima i uspešno se realizuju veliki zajednički projekti za obezbeđivanje dugoročne regionalne energetske bezbednosti – izgradnja nuklearne elektrane Akuju i stvaranje regionalnog gasnog čvorišta u Turskoj.

Lukašenko, Si i regionalni partneri

Pored predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka kog je Putin nazvao prijateljem, čestitke iz Kremlja upućena su i na adrese predstavnika Jermenije, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Bolivije, Brazila, Venecuele, Vijetnama, Indije, Kube, Nikaragve i Sirije.

Takođe, Putin je čestitku poslao i u Peking. Prvom čoveku Kine Si Đinpingu uputio je čestitke za Novu godinu i predstojeći praznik proleća. Kako je naveo, tokom poslednji godinu dana partnerstvo Rusije i Kine nastavilo je da jača, a bilateralna trgovina je dostigla rekordne nivoe.

Čestike državama koje niko ne priznaje osim Rusije

Takođe, Putin je uputio čestitke i predstavnicima samoproglašenih republika koje se nalaze na teritoriji Gruzije, a koje Rusija priznaje kao nezavisne.

Predsednik Rusije napisao je predsedniku samoproglašene Republike Abhazije Aslanu Bžaniju da se odnosi Rusije i Abhazije „dinamično razvijaju u duhu savezništva i strateškog partnerstva“, a predsedniku Južne Osetije Alanu Gaglojevu da je postoji „spremnost da se u 2023. godini aktivno gradi bilateralna saradnja u svim oblastima za dobrobit bratskih naroda, u interesu jačanja stabilnosti i bezbednosti u Zakavkazju“.

Pored navedenih, Putin je čestitao Božić i Novu godinu brojnim bivšim šefovima stranih država i vlada, posebno Silviju Berluskoniju, Robertu Kočarjanu, Nursultanu Nazarbajevu, Seržu Sargsjanu i Gerhardu Šrederu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare