Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Britanski premijer u ostavci Boris Džonson mogao bi da postane generalni sekretar NATO-a.

Džonson bi mogao da preuzme tu ulogu ako sadašnje generalni sekretar Jens Stoltenberg podnese ostavku u septembru sledeće godine, navodi se u izveštaju britanskog Telegrafa.

To bi Džonsonu dalo godinu dana vremena da se oporavi nakon što je podneo ostavku na mestu britanskog premijera.

Veruje se da je Džonson favorizovan za ovu ulogu zbog „nepoverenja SAD u bilo koje ličnosti iz Evropske unije koje preuzmaju ovu poziciju zbog ponovljene sugestije o planovima za novu vojsku EU“, navodi britanski Telegraf.

Velikoj Britaniji takođe veruju baltičke zemlje, a Džonson je lično dobio međunarodne kredite za pomoć u izgradnji međunarodne koalicije protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Poslanik Ričard Draks, visoki konzervtivni član biračkog odbora za odbranu, rekao je da bi podržao premijera za tu ulogu ako on to želi.

Boris Dzonson i Volodimir Zelenski
Boris Džonson i Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

„Svaki ugledni Britanac bi bio odličan izbor. Ako je to ono što Boris Džonson želi da uradi, naravno da bih to podržao“, rekao je Draks.

„Ljudi će se verovatno godinama svađati oko nasleđa Borisa Džonsona ali jedna stvar koja je očiglendo naosporna je njegova apsolutno čvrsta podrška Ukrajini, suočenoj sa ruskim varvarstvom“, rekao je poslanik Mark Fransoa, još jedan član odbora za odbranu.

Boris Dzonson i Volodimir Zelenski
Boris Džonson i Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ističe da ako bi se Džonson prijavio da postane generalni sekretar NATO-a, da bi mogao da se osloni na predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog za referencu.

Međutim, visoki predstavnik Ministarstva odbrane izrazio je sumnju u vezi sa imenovanjem, s obzirom da postoji verovatnoća da će Emanuel Makron, francuski predsednik staviti veto na njega.

Jens Stoltenberg Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Jedan izvor je rekao za britanski Telegraf:  „Realnost je da se sekretari NATO-a imenuju jednoglasnom odlukom. Svaka zemlja može staviti veto. Mislite li da bi predsednik Makron predložio Borisa Džonsona za sekretara NATO-a? To je izazov za Britanca. Potrebne su vam SAD da vas podrže i da Francuzi kažu ‘da'“.

PROČITAJTE JOŠ:

Podrška Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson je virtuelno ukrajnskom predsedniku Vladimiru Zelenskom uručio nagradu Ser Vinston Čerčil za liderstvo.

Kako su preneli britanski mediji, Džonson je na ceremoniji kojoj su prisustvovali članovi porodice Čerčil, Međunarodnog društva Čerčil i Zelenski putem video veze, rekao da veruje da duh Vinstona Čerčila “hoda sa Zelenskim“ i da je sa Zelenskim u svakom izazovu kroz koji ukrajinski predsednik prolazi.

„Izuzetna mi je čast da primim ovu nagradu za liderstvo. Ukrajina nije ostala sama posle 24. februara, imali smo one koji su nam pomagali, koji su se u najmračnijim vremenima setili šta je čast i koji nisu razmišljali o odustajanju od borbe – govorim o tebi, Borise“, rekao je Zelenski u video obraćanju na ceremoniji.

Džonson je bio uz Ukrajinu od početka rata, čak je i nekoliko puta bio u Kijevu kod Zelenskog. Kako mu uskoro prestaje funkcija, najavio da će u Kijev otputovati još jednom.

U nedavnom razgovoru sa Zelenskim, Džonson je istakao da podrška Ujedinjenog Kraljevstva neće prestati, bez obzira na to ko će obavljati funkciju umesto njega.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar