Foto: Shutterstock

Britanac je koristio svoj dron da spase posetioce plaže od potencijalnog napada nakon što je primetio tri ajkule kako vrebaju duž obale na popularnoj plaži u Australiji.

Dejvid Alfonso, njegova supruga Kirsti i njihovo dvogodišnje dete Soni uživali su u porodičnom danu na plaži Milap, 250 km južno od Perta, sa Alfonsovim ocem i bratom.

Gospodin Alfonso, koji se preselio u Australiju pre osam godina, otišao je od plaže sa svojim bratom kako bi lansirao svoj dron sa redovnog mesta snimanja.

Braća su živala gledaju snimke dronom sa iPada kada su videli ajkulu samo nekoliko metara od plaže.

Gospodin Alfonso je za Mejl onlajn rekao: „U roku od 30 sekundi primetio sam ajkulu odmah u plićaku. Bilo je oko dva do tri metra od obale, gde je bilo stvarno plitko, i plivala je prema kupačima. Sledeća plaža je imala stotine ljudi jer su bili letnji praznici za božićni raspust“.

Rekao je da je ajkula imala dužinu od dva metra, pa je brzo pozvao svoju ženu da podigne uzbunu.

Rekao sam joj: „Bolje idi po spasioca, ajkula se mota oko kupača“, rekao je.

„Pokazali smo mu snimak ajkule dronom kroz Fejstajm, tako da je otišao da pogleda izbliza“, naveo je.

Spasilac je evakuisao plivače iz vode i krenuo na džet-ski gde je gospodin Alphonso mogao da upotrebi dron da ga odvede do mesta gde se nalazila ajkula.

„Pratio je dron oko rtova, a ja sam išao gore-dole sa dronom kada sam video ajkulu. Na snimku se vidi kako pokazuje na ajkulu“, rekao je.

„Mora da je mislio da je dovoljno ozbiljno da pozove helikopter, bio je tamo 15 minuta kasnije i oglasio se alarmom za ajkule“, dodao je.

Plaža Milap bila je zatvorena četiri sata, dok je oko 100 posetilaca čekalo da ajkula ode.

Međutim, u to vreme gospodin Alfonso je rekao da je primetio još dve ajkule kako plutaju oko plaže.

PROČITAJTE JOŠ:

„Bilo je oko pola kilometra od plaže pa sam ponovo pozvao spasioca da upozori“, rekao je.

Gospodin Alfonso je strastveni snimatelj divljih životinja koji redovno deli sadržaj ajkula na svojoj Instagram stranici.

Rekao je da iako je brzo osigurao da je voda evakuisana, malo je verovatno da su ajkule predstavljale stvarnu pretnju kupačima.

„Volim ajkule, mislim da je nepravedno što ih tako klevetaju“, rekao je.

„Mogu da budu zastrašujući, ali postoji tako mala šansa da predstavljaju stvarnu opasnost. Oni su suštinski i važan deo našeg ekosistema, ne bi trebalo da ih ocrnjujemo“, dodao je.

Za gospodina Alfonsa, najgori deo dana bio je da trpi šale od svog oca da je svima pokvario zabavu.

BONUS VIDEO: Plivanje među ražama i ajkulama

Komentari

Svi komentari (0)