Pandemija - ilustracija
Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Prošle godine je zabeleženo 7,5 miliona novih slučajeva tuberkuloze, što je najviše od 1995. godine, objavila je pre nekoliko dana Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Iako se broj slučajeva te pomalo zaboravljene bolesti povećao, verovatno se radi i o značajnom broju ljudi koji su još tokom pandemije razvili tuberkulozu, ali im nije bila dijagnostifikovana jer su zdravstveni sistemi širom sveta bili preopterećeni obolelima od korone.

Ipak, tuberkuloza je nakon kovida najzaraznija smrtonosna bolest na svetu: prošle godine je odnela 1,3 miliona života što je poboljšanje u odnosu na 2021. kada je ubila 1,4 miliona ljudi.

U 2022. najveći broj novih slučajeva tuberkuloze zabeležen je regiji jugoistočne Azije (46 posto), a slede afrička regija (23 posto) i zapadni Pacifik (18 posto). Oko 87 posto novih slučajeva tuberkuloze registrovano je u 30 zemalja, među kojima prednjače Bangladeš, Kina, Demokratska Republika Kongo, Indija, Indonezija, Nigerija, Pakistan i Filipini.

posledice korone
Ilustracija Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Decenijama su naši preci patili i umirali od tuberkuloze, a da nisu znali šta je to, šta ju je uzrokovalo ili kako je zaustaviti. Danas imamo znanje i alate o kojima su oni mogli samo da sanjaju. Imamo političku obavezu i imamo priliku koju nijedna generacija u istoriji čovečanstva nije imala: priliku da napišemo poslednje poglavlje u priči o tuberkulozi“, rekao je glavni direktor SZO Tedros Gebrejesus, najavivši da je prvo novo cepivo protiv tuberkuloze u poslednjih 100 godina u završnoj fazi ispitivanja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tuberkuloza (TBC) je zarazna bolest uzrokovana bakterijama roda Mycobacterium tuberculosis. Najčešće zahvaća pluća, ali može zahvatiti i druge organe. Reč je o kapljičnoj infekciji koja se vazduhom širi od obolele na zdravu osobu. Bakterije se nalaze u sitnim kapljicama koje nastaju kao aerosol prilikom kašljanja, kijanja ili govora zaražene osobe. Te kapljice mogu udahnuti osobe koje se nalaze u blizini i inficirati se. Udisanjem bakterije dospevaju do pluća gde se razmnožavaju, a iz pluća mogu dospeti u bilo koji organ u telu.

Poznata i kao „bela smrt“, tuberkuloza je bolest stara koliko i čovečanstvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar