Kim Jong Un Kim Džong Un
Foto: TANJUG/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja održala je vojnu paradu da obeleži 73. godina od osnivanja svoje države, a mnogi snimci su podigli prašinu u javnosti, kako onog što je viđeno, tako i onog što nije.

Pročitajte još:

Severna Koreja nije prikazala nijedan balistički projektil, ali su zato paradom održanom tokom noći marširali vojnici i radnici u zaštitnim, narandžastim hemijskim kombinezonima. To nije bilo jedino iznenađenje. Lider zemlje Kim Džong Un izgledao je neverovatno vitko dok je u gomili grlio decu, kako primećuje BBC bez epidemioloških maski na licima.

Nakon što su u javnost procurile njegove poslednje slike, mnogi su se zapitali da li je Kim bolestan ili je reč o rigoroznom fitnes režimu koji ga je doslovce „prepolovio“, piše „Jutarnji list“.

Kim Jong Un Kim Džong Un
Foto: TANJUG/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

I dok strani mediji zasad samo nagađaju o čemu je zapravo reč, izgleda da je u Severnoj Koreji zavladala potpuna panika. Tamošnji strogo kontrolirani državni mediji preneli su raniji intervju s neimenovanim stanovnikom Pjongjanga, koji je izjavio kako je vrlo zabrinut zbog Kimova mršavljenja.

„Videti uvaženog glavnog sekretara u takvom stanju… To nam uistinu slama srca“, rekao je zabrinuti muškarac.

Kim Jong Un Kim Džong Un
Foto: TANJUG/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Strani promatrači nagađaju kako bi Kimov novi izgled delom mogao da bude posledica propagande, pogotovo sad kad se njegova zemlja suočava sa nestašicom hrane.

Parada bez raketa

Severna Koreja ovih dana proslavila je 73. godišnjicu svog postojanja noćnom vojnom paradom u prestolnici, pišu državni mediji, prenoseći fotografije parade sa sudionicima u narandžastim zaštitnim odelima, ali bez balističkih raketa.

Kim je prisustvovao događaju na kojemu su vojska i Crvena garda radnika i seljaka, najveća civilna obrambena snaga u državi, marširali u Pjongjangu na trgu Kima Il Sunga od srede u ponoć, prenosi državna novinska agencija KCNA.

Rodong Sinmun, glasilo vladajuće Radničke partije, objavilo je fotografije ljudi u narančastim zaštitnim odijelima i maskama kako marširaju uz naoružane vojnike. Na paradi je pokazano i tradicionalno naoružanje poput raketnih bacača i protutenkovskih projektila, navodi „Jutarnji list“.

Ali, nisu ni prikazani ni pomenuti balistički projektili, a Kim nije održao govor, za razliku od prošloga oktobra kad se hvalio nuklearnim sposobnostima države i pokazao dotad neviđene interkontinentalne balističke rakete.

Redovi za prevenciju epidemije te ministarstva javnog zdravlja bili su puni patriotskog entuzijazma kako bi prikazali prednosti socijalističkog sustava diljem sveta, a u isto vreme čvrsto štitili sigurnost države i naroda od svetske pandemije, piše KCNA.

Severna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj kovida u zemlji ali je zatvorila granice i uvela stroge preventivne mere, prikazavši pandemiju kao pitanje opstanka nacije.

Kim Jong Un Kim Džong Un
Foto: TANJUG/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Jang Mu Đin, profesor na Severnokorejskim studijima u Seulu, tvrdi kako izostanak strateškog naoružanja i usredotočenost na javnu sigurnost pokazuje da se Kim fokusirao na unutrašnja pitanja poput kovida i ekonomije.

Razgovori o zaustavljanju severnokorejskog nuklearnog programa stoje u mestu od 2019. Vlada američkog predsednika Džoa Bajdena najavila je da će tražiti diplomatske puteve za denuklearizaciju Severne Koreje, ali nije pokazala volju da prihvati poziv Pjongjanga na ublažavanje sankcija.

Oživljavanje međukorejskih telefonskih veza u julu vratilo je nadu u povratak pregovora o denuklearizaciji. Severna Koreja je potom prestala da odgovara na pozive, a Južna Koreja i SAD su prošlog meseca održale svoje godišnje vojne vežbe za koje je Pjongjang upozorio da bi mogle da podstaknu bezbednosnu krizu, preneo je „Jutarnji list“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar