Foto:Moritz Frankenberg / AFP / Profimedia

S pomeranjem fokusa evropskog bezbednosnog saveznika Sjedinjenih Država na Indo-Pacifik, Evropa mora brzo da obezbedi bolju odbranu jer bi nove vojne pretnje mogle da se pojave do kraja decenije, rekao je nemački ministar odbrane. Rusija je znatno povećala proizvodnju oružja radi invazije na Ukrajinu, a preti i baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji, rekao je Boris Pistorius u intervjuu za "Welt am Sonntag".

U međuvremenu će Sjedinjene Države verovatno da smanje svoj vojni angažman u Evropi kako se više okreću Indo-Pacifiku. „Mi Evropljani moramo više da se angažujemo kako bismo obezbedili sigurnost na sopstvenom kontinentu“, rekao je Pistorius, napominjući da će regiji biti potrebno vremena da poveća sopstvenu proizvodnju oružja, piše Index.hr.

Foto:Droese / imago stock&people / Profimedia

„Imamo 5-8 godina“

„Imamo 5-8 godina da uhvatimo korak – u smislu oružanih snaga, industrije i društva“, rekao je. Evropi je jasno da će takođe možda morati da nadoknadi američku pomoć Ukrajini ako Vašington ne uspe da dogovori novo finansiranje, dodao je.

Izbor nove poljske vlade koja je više naklonjena Evropi sada bi trebalo da omogući Vajmarskom trouglu Berlina, Pariza i Varšave da više razvije vojnu saradnju, dodao je.

Pročitajte još...

„Moramo smisliti kako da se najbolje postavimo na istočnom krilu“

„Moramo smisliti kako da se najbolje postavimo na istočnom krilu na osnovu odbrambenih planova NATO-a“, rekao je, ističući da sledeće godine želi da otputuje što je pre moguće u Poljsku. Pistorius je rekao da za sada nije predvideo da će nemačka vojska da ponovi misije tako velike kao one koje su sprovedene u Avganistanu i Maliju.

U Avganistanu je nemačka vojska vodila prve kopnene bitke od kraja Drugog svetskog rata. „Ali male misije, posebno u području vojnog savetovanja ili saradnje i sa zemljama koje ne dele nužno naše vrednosti, biće bitne“, rekao je. Alternativa bi bila da nemamo više nikakvih kontakata s tim zemljama i da ih jednostavno prepustimo Rusima i Kinezima, a to bi bilo vrlo opasno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar