Foto: Shutterstock

Naučnici su upozorili da bi ogromna pukotina koja prodire duž Afrike trebalo da podeli kontinent na dva dela i formira šesti okean. Prema tim tvrdnjama, države duž jugoistočne obale postale bi džinovsko ostrvo, stvarajući potpuno novo more, od Etiopije do Mozambika.

Takozvani „istočnoafrički rascep“ formiran je pre više od 20 miliona godina, ali postao je aktivan tokom poslednjih nekoliko decenija – pukotina se pojavila duž pustinja Etiopije 2005. godine i širi se brzinom od tri centimetra godišnje.

To je nastalo kao rezultat udaljavanja dve tektonske ploče, ali tačan mehanizam još nije u potpunosti shvaćen. Studija koja je objavljena u junu pokazala je da rascep pokreće masovno izbacivanje pregrejane stene koja izlazi iz jezgra planete, piše Dejli mejl.

Još uvek ne očekuje konačan rascep, ali, kada se to desi, Somalija, polovina Etiopije, Kenija i Tanzanija formiraće novi kontinent.

„Ono što ne znamo jeste da li će se taj rascep da nastavi da se širi sadašnjim tempom. Svakako, on (rascep) bi na kraju otvorio okeanski basen, poput Crvenog mora, a potom bi to more preraslo u nešto mnogo veće, poput male verzije Atlantskog okeana. Ako nastavi da se odvaja ovim tempom, more, veličine Crvenog, moglo bi da se formira za oko 20 ili 30 miliona godina“, smatra profesor na Univerzitetu Kalifornije u Santa Barbari Ken Mekdonald.

Pukotina od 90 centimetara, koja se pojavila 2005. godine, uveliko pokazuje znake novog mora u blizini Etiopije. Takođe, još jedna je prošla kroz Keniju 2018. godine nakon obilnih padavina, primoravajući ljude da napuste svoje domove i zatvore puteve.

Geolog Dejvid Adede veruje da je pukotina ispunjena vulkanskim pepelom, ali da su ga jake kiše odnele i otkrile pukotinu. Lokalni stanovnici su prijavili da su osetili kako se zemlja trese.

Prema stručnjacima, pukotina se proteže od Adenskog zaliva na severu do Zimbabvea na jugu i predstavlja niz dubokih dolina, strmih litica i vulkana.

Geološko društvo sa sedištem u Londonu smatra da je pukotina verovatno nastala zbog toplote koja teče iz astenosfere – toplijeg, slabijeg, gornjeg dela Zemljinog omotača – između Kenije i Etiopije.

Čini se da je nova studija Instituta „Virginia Tech“ potvrdila tu spekulaciju, koristeći 3D simulacije te regije.

Kontinentalne pukotine nastaju kada se tektonske ploče udaljavaju jedna od druge, što zauzvrat povlači i rasteže Zemljinu koru. To onda rezultira deformacijama.

Pročitajte još...

Naučna zajednica i dalje raspravlja o nedavnoj pukotini iz 2018. godine, jer neki veruju da pokazuje razdvajanje u realnom vremenu, dok drugi veruju da je takav napredak nemoguć.

Meštanin Eliud Njoroge Mbugua tvrdio je da je video pukotinu kako prolazi kroz njegovu kuću i da je prikupi samo neke od svojih stvari pre nego što mu se kuća srušila.

Oštećenja su primećena i na autoputu u Keniji.

BONUS VIDEO Žena ronilac pliva okružena jatom od dvadesetak ajkula i raža

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare